Grlić Radman/Južna interkonekcija od strateške važnosti za Hrvatsku, BiH, Hrvate u BiH i SAD

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

Na pitanje novinara u vezi uloge Dragana Čovića, Grlić Radman je kazao da je Hrvatski narodni sabor BiH prošle godine ocijenio da su strateški iznimno važni izgradnja spomenutog plinovoda i euroatlantske integracije

 

Južna plinska interkonekcija od strateške je važnosti za Hrvatsku, BiH i SAD, kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, nakon što je u javnost procurilo pismo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena po kojemu Blinken čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića drži odgovornim za opstrukciju tog projekta.

Američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je u pismu od šefova diplomacije Hrvatske i BiH Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi „prestao s opstrukcijama“ plinskog povezivanja Hrvatske i BiH.

Presliku Blinkenova pisma najprije su objavili internetski portali u Bosni i Hercegovini, a autentičnost je potvrdio ministar vanjskih poslova BiH za lokalne medije. U njemu se ističe kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za „vašu energetsku sigurnost“, prenosi Hina.

„Taj projekt je od strateške važnosti i interesa za Hrvatsku, za Bosnu i Hercegovinu, naravno i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali također i za naše američke saveznike“, kazao je novinarima nakon sjednice hrvatske vlade Gordan Grlić Radman.

Na pitanje novinara u vezi uloge Dragana Čovića, Grlić Radman je kazao da je Hrvatski narodni sabor BiH prošle godine ocijenio da su strateški iznimno važni izgradnja spomenutog plinovoda i euroatlantske integracije.

Podsjetio je i da je Vijeće ministara BiH također podržalo izgradnju Južne plinske interkonekcije.

Po Blinkenovim navodima, zahtjevi čelnika HDZ-a BiH da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizirala izgradnju plinovoda s Hrvatskom predstavljaju dupliciranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

Čović je nedavno za Večernji list rekao kako stranka želi da sjedište kompanije bude u Mostaru, a koja bi bila u vlasništvu Federacije BiH te da je njihov prijedlog posve usklađen s europskim direktivama i Europskom energetskom zajednicom, navodi Hina.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)