Amerika smatra vojnu saradnju Rusije i Sjeverne Koreje prijetnjom bez presedana

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

Priroda sigurnosne prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja mogla bi se “drastično” promijeniti u narednom desetljeću  kao rezultat njene suradnje s Rusijom bez presedana, izjavio je u četvrtak viši direktor za kontrolu naoružanja Bijele kuće Pranay Vaddi.

– Ono što primjećujemo između Rusije i Sjeverne Koreje nivo je suradnje bez presedana u vojnoj sferi – kazao je Vaddi za vašingtonski centar za strateške i međunarodne studije.

– I ja kažem vrlo namjerno – to nikada ranije nismo vidjeli – izjavio je on.

Vaddi je kazao da je potrebno posvetiti veliku pažnju ne samo nuklearnoj pomoći Sjeverne Koreje u ruskom ratu u Ukrajini, prvenstveno u obliku raketnih sustava, nego i “ono što bi moglo ići u drugom smjeru”.

– Kako bi to moglo poboljšati kapacitete Sjeverne Koreje? I što to znači za naše vlastito produženo držanje odvraćanja u regiji i s Korejom i Japanom? Mislim da bi se priroda Sjeverne Koreje kao prijetnje u regiji mogla drastično promijeniti u narednom desetljeću kao rezultat te suradnje – rekao je Vaddi.

Vaddi je dodao da će Sjedinjene Države nastaviti surađivati s Južnom Korejom kako bi osigurale da njihovo kombinirano “prošireno odvraćanje” bude što vjerodostojnije u suočavanju s prijetnjom koja se razvija u Sjevernoj Koreji – što se odnosi na američki “nuklearni kišobran” koji štiti američke saveznike.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)