Tko su baludžijski militanti zbog kojih je zakuhalo između Irana i Pakistana

Vrijeme:3 min, 25 sec

 

Iran je u srijedu bez najave napao separatističku skupinu u pakistanskoj pograničnoj pokrajini Baludžistan. Pakistan, koji je nuklearna sila, u četvrtak je uzvratio u znak odmazde napadom na iranska prekogranična sela. Eskalacija ugrožava odnose između susjeda i podiže napetosti u regiji već uzdrmanoj izraelskim ratom protiv Hamasa u Pojasu Gaze. U središtu spora nalazi se separatistička militantna skupina Džaiš al Adl.

Ciljevi skupine su osigurati priznanje kulturnih, ekonomskih i političkih prava u Iranu te širenje svijesti o problemima Baludža. Protuiranska skupina želi neovisnost za istočni Sistan, područje Baludžistana koje se proteže i preko iranske granice – u Pakistan i Afganistan. To ih čini zajedničkim ciljem vlada Irana i Pakistana.

Prema podacima Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe SAD-a, skupina Džaiš al Adl u napadima primarno cilja iransko sigurnosno osoblje, ali i vladine dužnosnike i šijitske civile u zasjedama, ‘udari i bježi’ akcijama, otmicama i napadima bombaša samoubojica. U arsenalu imaju tek malo i lako oružje te koriste razne eksplozivne naprave, kao što su samoubilački prsluci i automobili bombe. Njegovi borci koriste gerilsku taktiku rojenja i raspršivanja – prvenstveno malim oružjem i raketnom vatrom – kako bi napali granične ispostave i transportne konvoje.

Članovi skupine dolaze iz etničke zajednice Baludži i žive s obje strane granice. Pakistan inzistira na tome da skupina nema organiziranu prisutnost u pokrajini ili drugdje, ali priznaje da bi se neki militanti mogli skrivati u udaljenim područjima Baludžistana, po površini najvećoj pokrajini u zemlji i najosjetljivijoj zbog dugotrajne pobune. Separatisti i nacionalisti žale se na diskriminaciju te žele pravedniji udio u resursima i bogatstvu svoje pokrajine.

Iran i nuklearno naoružani Pakistan već dugo gledaju jedni na druge sa sumnjom zbog napada militanata.

Napadi na iranske i pakistanske sigurnosne snage posljednjih godina su u porastu i obje strane okrivljuju onu drugu da žmiri na aktivnosti militanata. Pakistan tvrdi da je s Iranom podijelio dokaze o prisutnosti baludžijskih separatista u Iranu, odakle pokreću prekogranične napade na pakistanske trupe.

Pakistan kaže da je uhitio neke članove skupine Džaiš al Adl jer su odgovorni za više napada u Iranu. Grupa često napada iranske sigurnosne snage u blizini pakistanske granice, a militanti ulaze u Pakistan, u kojem vlasti pokušavaju osigurati granicu i postaviti više kontrolnih točaka.

Ali baludžijski separatisti nastavljaju gađati pakistanske sigurnosne snage u pokrajini koja graniči s Afganistanom i Iranom. Pakistan smatra da separatisti imaju iransku podršku.

Iran je uzdrman nakon što je 3. siječnja napadnut skup u gradu Kermanu prilikom obilježavanja godišnjice smrti generala Kasima Sulejmanija. Tada je poginulo gotovo 100 osoba. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, ali je očito se da se vlasti žele obračunati za svim protudržavnim elementima.

Na samom izmaku prošle godine Iran je pogubio navodnog agenta izraelske obavještajne službe Mossad u pokrajini Sistan-Baludžistan. Optuženi je prema iranskim podacima predao povjerljive podatke ‘časniku Mossada’ s ciljem ‘propagande za skupine i organizacije koje se protive Islamskoj Republici’. Nije rečeno gdje je izvršena navodna primopredaja ni kada je osoba uhićena, ali je IRNA rekla da je žalba odbijena. Pogubljenje, koje je izvršeno u zatvoru Zahedan u Sistan-Baludžistanu, uslijedilo je dan nakon što su baludžijski militanti napali policijsku postaju u pokrajini, ubivši 11 pripadnika osiguranja i ranivši nekoliko drugih. Dvojica militanata iz grupe Džaiš al Adl također su ubijena u sukobima koji su uslijedili.

 

tportal.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)