Predsjednik Milanović u Splitu/Odavno smo trebali imati pet obalnih ophodnih brodova

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

„Želim vjerovati i vjerujem da će novi ministar obrane u vremenu koje stoji pred njim učiniti sve da Hrvatska konačno ima okupljenu i kompletiranu obalnu i priobalnu flotu“, poručio je danas u Splitu predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanosti primopredaje dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice između dosadašnjeg i novog zapovjednika, kontraadmirala Ive Raffanellija i komodora Damira Dojkića.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović istaknuo je kako se u posljednje vrijeme Hrvatska, u nekim segmentima svoje obrambene strukture, opremila na vrlo vidljiv i zavidan način. „Mi smo nabavili 12 relativno novih zrakoplova četvrte generacije. Moramo razmišljati na način da to nama pripada, ali odavno smo trebali imati pet obalnih ophodnih brodova, a imamo samo jedan“, rekao je te istaknuvši da je realni cilj i stvarna nada Hrvatske mornarice vanobalni ophodni brod.

U tom smislu, Predsjednik je rekao kako povijest pomorskih bitaka u novom vijeku pišu samo oni koji su ratovali, a to su velike države, velikih mora i velikih flota, ali da su dometi Hrvatske u mnogo čemu ograničeni. „Mi smo mala zemlja, ali smo obalna zemlja koja bez mora uopće nije ono što jest. Nama treba još ponešto, ta korveta, vanobalni ophodni brod, koji može izaći na Mediteran. Taj brod kao jedan cilj, kao jedna realna utemeljena stvarna nada Hrvatske mornarice je tu. To trebamo usvojiti i na tome treba krenuti raditi. To također Hrvatsku pripada i Hrvatska je u stanju to za sebe priskrbiti“, istaknuo je predsjednik Milanović.

„Glavni i temeljni posao Hrvatske ratne mornarice je obrana našeg mora. Obrana Hrvatske, njezinog identiteta, njezine časti i ponosa, slobode – tih triju elemenata je vaš glavni posao. Tako nastavljamo raditi bez obzira na sve izazove jer bez izazova nema ni želje za uspjehom, nema ni velikih postignutih i realiziranih ljudi, nema značajnih zapovjednika, nema mornara, nema generala, nema vojnika“, zaključio je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske svoje obraćanje.

Komodor Damir Dojkić, novi zapovjednik HRM,  u Oružane snage RH pristupio je 1. listopada 1991. kao dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 1. diverzantskog odreda HRM-a i „S“ voda 114. pričuvne brigade HV. U nastavku karijere obnaša sljedeće dužnosti: zamjenik zapovjednika 2. satnije 53. bojne Mornaričko desantnog pješaštva, zamjenik zapovjednika Torpednog broda „Vukovar“, zapovjednik Ophodnog broda minopolagača „Dubrovnik“, zapovjednik raketnih topovnjača „Šibenik“ i „Kralj Petar Krešimir IV“, zamjenik zapovjednika Divizijuna za površinsko djelovanje, voditelj Odsjeka za obrambeno planiranje, voditelj Odsjeka za međunarodnu vojnu suradnju te načelnik Odjela za obrambeno planiranje i međunarodnu vojnu suradnju u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice, zapovjednik Divizijuna za površinsko djelovanje u Flotili HRM, načelnik Stožera Flotile te zapovjednik Flotile Hrvatske ratne mornarice.

Od 2018. godine obnašao je dužnost načelnika Stožera zamjenika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice. Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ završio je Zapovjedno-stožernu školu 2010. godine, a potom i Ratnu školu 2015. godine. Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista i Redom bana Jelačića te mu je dodijeljena zlatna medalja Hrvatske vojske.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti primopredaje dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice obratili su se dosadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina.

 

predsjednik.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)