Akrap: Dodikov proračunski vrč blizu je pucanja

Vrijeme:1 min, 39 sec

Milorad Dodik već danima dodatno zaoštrava situaciju izjavama o odcjepljenju. I za Europsku uniju proslava Dana Republike Srpske je nezakonita, a u osudi su još oštriji Amerikanci, čiji su zrakoplovi jučer prelijetali BiH.

Ove aktivnosti koje teže dodatnoj radikalizaciji društva i države, kaže Gordan Akrap, u ovom slučaju u BiH, otežavaju procese i njen euroatlantski put.

– To je ono što Hrvatska već godinama govori da je Bosni i Hercegovini – jedinstvenoj, teritorijalnoj i političkoj cjelini mjesto u euroatlantskim integracijama uz uvjet da se mora zaštititi sva tri konstitutivna naroda, pogotovo hrvatskog što imamo obvezu štititi. Inzistiranje na odcjepljenju Republike Srpske destabilizira društvo i sprječava ga da se u gospodarskom, političkom i sigurnosnom smislu razvija i kreće u bolju budućnost. BiH stvarno treba bolju budućnost, rekao je Akrap.

“Vrč koji koristi Milorad Dodik je vrlo blizu pucanja”

Istaknuo je kako se radi o folkloru koji se događa u Republici Srpskoj.

– Tu se može primijeniti stara izreka – vrč ide na vodu dok se ne razbije. Vrč kojim se sada puni proračun Republike Srpske i vrč koji koristi Milorad Dodik je vrlo blizu pucanja. Po uzoru na ruski svijet i posljedice rata s Ukrajinom, srpski svijet će nastaviti stvarati probleme i izazove bez obzira gdje se bude nalazio, rekao je.

“Treba stvoriti jaku i snažnu BiH”

Naglasio je kako je SAD, kao i Hrvatska i Europska unija, snažno zainteresiran za teritorijalnu cjelovitost BiH.

– Ne vjerujem da će Dodik i Srbi u Republici Srpskoj pokrenuti proces razdvajanja koji nije poznat u Daytonskim mirovnim sporazumima. Treba stvoriti jaku i snažnu BiH s jakim entitetskim sposobnostima i razvijenim mogućnostima uz pomoć međunarodne zajednice uz jasno opredjeljivanje BiH za euroatlantsku budućnost. Jedino tako BiH može opstati kao suverena država, naglasio je Akrap za HRT.

 

republikainfo.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)