Cvitanović o danu RS-a/Omogućiti povratak onim Hrvatima koji to žele, zločince istjerati pred lice pravde

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

U Republici Srpskoj je tijekom proteklog rata protjerano oko 170 tisuća Hrvata, a mnogi su stradali

Banjaluka i Republika Srpska danas obilježavaju 9. siječnja – Dan Republike Srpske.

Središnje zbivanje obilježavanja Dana Republike je svečani defile, koji će biti održan danas s početkom u 17.00 sati, u kojem će sudjelovati više od 900 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, te predstavnici javnog i civilnog sektora, ali i obitelji poginulih iz proteklog rata.

Naime, kao i prethodne godine bit će organiziran “Hod časti”, kojim Banjaluka i cijela Republika Srpska odaju počast svim onima koji su za njenu slobodu platili najvišu cijenu i poklanja se svim nestalim i poginulim borcima Vojske Republike Srpske, civilima, te članovima njihovih obitelji, priopćeno je iz banjalučke Gradske uprave.

U Republici Srpskoj je tijekom proteklog rata protjerano oko 170 tisuća Hrvata, a mnogi su stradali, ponajviše u selu Briševo pored Prijedora, što je od prije nekoliko dana postao predmet Tužiteljstva BiH, 31 godinu nakon stradanja.

U BiH traju prijepori oko ovoga dana na relaciji Sarajevo – Banjaluka, a tamošnji Ustavni sud, u kojem sjede po dva Srbina, Hrvata i Bošnjaka te tri stranca proglasio je ovaj dan u više navrata neustavnim.

Predsjednik HDZ-a 1990 i zastupnik u državnom parlamentu u BiH Ilija Cvitanović komentirao je za Dijalog.hr dan RS-a osvrnuvši se i na zločin u Buhinim kućama.

“Nestanak, progon, ubojstvo i zločini nad Hrvatima u Republici Srpskoj ni ja ni stranka čiji sam predsjednik nikada neće biti nešto što ćemo, poput, nažalost, nekih drugih u hrvatskoj politici, smatrati završenim činom. Činjenica je da oni koji su prognani već desetljećima žive diljem Hrvatske i ostatka svijeta, ali obitelji ubijenih i nestalih zaslužuju zadovoljštinu u tom smislu da se svi zločinci istjeraju pred lice pravde. Moja stranka i ja ćemo uvijek ustrajati na tim principima i na mogućnosti povratka onih koji to žele”, kazao je Cvitanović.

Dodao je da RS i BiH moraju raditi puno na povratku prognanih s područja RS-a.

“Institucije države i entiteta Republika Srpska moraju to omogućiti kako god znaju. Ako im nije jasno kako to napraviti, neka pogledaju malo što su hrvatske vlade, od Tuđmanove, do Plenkovićeve, napravile za povratak i reintegraciju Srba u Hrvatskoj. Ono što RS može i treba napraviti je minimalno to. Također je žalosno da se u javnosti u Hrvatskoj današnjim danom pomalo baci u sjenu stravičan zločin koji je muslimanska Armija RBiH napravila nad hrvatskim vojnicima i civilima u Buhinim kućama pored Viteza. Nijedna hrvatska žrtva, u kojem god dijelu BiH da je stradala, ne smije biti zaboravljena”, kazao je Cvitanović za portal Dijalog.hr.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)