Traktori će danas paralizirati Njemačku

Vrijeme:3 min, 4 sec

 

Blokade autocesta, kolone automobila, zastoji u prometu. U Njemačkoj su jutros počeli prosvjedi poljoprivrednika protiv ukidanja subvencija. Policija je u stanju pripravnosti.

Tabloid Bild objavio je kartu s gradovima i autocestama čije se blokade najavljuju – spisak je podulji. Vlasti su pozvale građane da u ponedjeljak koriste željeznički prijevoz i odustanu od vožnje automobilima, poslodavci poručuju ljudima da rade od kuće ondje gdje je to moguće, škole će djeci opravdati izostanke s nastave.

Scene s blokadama su se proteklih tjedana viđale tu i tamo po Njemačkoj. Sredinom prosinca su stotine traktora stajale u centru Berlina.

Na nekim snimkama se vidi kako policija pokušava vozilima blokirati put traktora, ali ovi skreću s puta i kotačima promjera od skoro dva metra lako preko njiva i kanala zaobilaze policijske blokade.

„Mnoge akcije nisu samo pravno neopravdane, već ponekad predstavljaju ugrožavanje prometa i javne sigurnosti i reda”, kritizira sindikat policije. Jer, policija će imati pune ruke posla.

Masa traktora na prosvjedima u mjestu Günzburg u Bavarskoj 4. siječnja 2024.
Prosvjednici smatraju da se poljoprivredni strojevi ne mogu izjednačavati s privatnim automobilimaFoto: Stefan Puchner/dpa/picture alliance

Problem su subvencije

Nakon što je Ustavni sud zabranio saveznoj vladi nova zaduženja i unošenje određenih izdataka u proračun za 2024. godinu, u državnoj blagajni je nastala rupa od 17 milijardi eura.

Tek je prije neki dan postignut kompromis oko novog proračuna u koalicijskoj vladi sastavljenoj od tri stranke – socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP). Time se ukidaju razne subvencije, što će dovesti do značajnog povećanja cijene benzina i dizela, električne energije i grijanja, a ukinute su i subvencije za električne automobile i smanjen je tempo mnogih investicija.

A što se tiče poljoprivrednih proizvođača – brisane su subvencije za dizel gorivo i uveden je porez na sva poljoprivredna vozila, isti kao za putničke automobile, ovisno o snazi motora i potrošnji goriva.

Teški traktori i poljoprivredni strojevi troše velike količine dizela i imaju motore velike snage. Njemački poljoprivrednici smatraju da se njihovo oruđe ne smije tretirati isto kao i privatne automobile.

To je razlog zašto su ozlojeđeni poljoprivrednici pozvali na blokadu cijele zemlje. Uplašena vlada odmah je donekle popustila, odustala od poreza za poljoprivredne strojeve i obećala da će se postepeno vraćati subvencije za gorivo. No time poljoprivrednici nisu bili zadovoljni.

Masa ljudi stoji na pristaništu trajketa
Sporna akcija: prosvjednici su u Schlüttsielu spriječili pristajanje trajekta na kojem se nalazio ministar Habeck (4.1.)Foto: picture alliance/dpa/WestküstenNews

Ograđivanje od radikalnih poteza

Predsjednik Saveza poljoprivrednika Joachim Rukwied naglasio je da su radikalni potezi nepoželjni, jer su se među buntovnike navodno uvukle i razne ekstremističke desne i druge grupe.

Rukwied je kritizirao incident koji se dogodio u četvrtak, kad je nekoliko desetaka bijesnih poljoprivrednika na sjeveru Njemačke „čekalo“ ministra gospodarstva Roberta Habecka na pristaništu trajekta kojim se vraćao s kraćeg odmora na jednom otoku. Trajekt se morao okrenuti i pristati drugdje, dok je policija upotrijebila i papar-sprej.

Taj potez naišao je na osude gotovo cijele političke scene, a od njega se ogradio i Rukwied. Takve „akcije štete našim političkim ciljevima. Želimo idućih tjedana prosvjedovati mirno i uredno”, rekao je on.

Također je naglasio da nema mjesta za desničarske i „druge radikalne grupe koje sanjare o rušenju poretka“. „Mi smo demokrati i kod nas se političke promjene, ako su poželjne, događaju glasanjem na izborni dan”, dodao je Rukwied.

U Njemačkoj postoji 256.000 poljoprivrednih imanja u kojima radi oko 937.000 ljudi. Prosvjedi su novi veliki udarac za koalicijsku vladu kancelara Olafa Scholza koja je jedna od najnepopularnijih vlada u povijesti Njemačke.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)