Talijanski ministar vanjskih poslova Tajani poziva na formiranje vojske EU

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

Europska unija treba formirati vlastitu kombiniranu vojsku koja bi mogla igrati ulogu u očuvanju mira i sprječavanju sukoba, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, prenosi Reuters.

Tajani je u intervjuu za talijanski list La Stampa rekao da je bliža europska suradnja u oblasti obrane prioritet za stranku Forza Italia koju on vodi.

– Ako želimo biti mirovnjaci u svijetu, potrebna nam je europska vojska. A to je osnovni preduvjet da bismo mogli imati efikasnu europsku vanjsku politiku – rekao je on u intervjuu objavljenom danas.

– U svijetu s moćnim igračima poput Sjedinjenih Država, Kine, Indije, Rusije – s krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika – građani Italije, Njemačke, Francuske ili Slovenije mogu biti zaštićeni samo nečim što već postoji, tj. Europskom unijom – dodao je on.

Europska obrambena suradnja porasla je na političkoj agendi od ruske invazije na Ukrajinu prije skoro dvije godine.

Međutim, napori su bili više fokusirani na proširenje NATO-a, pri čemu se članica EU, Finska, pridružila alijansi prošle godine, a Švedska je također na putu da postane članica.

Tajani je također rekao da bi 27-člana EU trebala racionalizirati svoje vodstvo i imati jedinstveno predsjedništvo, a ne trenutnu strukturu predsjednika Europskog vijeća i predsjednika Europske komisije.

Ministar vanjskih poslova postao je lider Forza Italia nakon smrti Silvija Berlusconija prošle godine.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)