ZNAKOVITO/Tri američka zrakoplova F-16 nadlijetat će BiH uoči proslave Dana RS-a

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Tri američka zrakoplova od čega dva borbena, čuvena F-16, nadlijetat će teritoriju Bosne i Hercegovine 8. siječnja, saznaje Klix.ba.

Za sada javnosti nisu poznati razlozi ovih letova niti rute kretanja, ali se pretpostavlja da će preleti biti obavljeni u znak partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Borbeni avion F-16 je jednomotorni, višenamjenski mlazni zrakoplov i može se koristiti u misijama u zraku kao i za napade na tlu. Riječ je o najaktivnijim borbenim zrakoplovima na svijetu.

U svibnju prošle godine američki bombarderi su obavili niske prelete iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova u znak partnerstva BiH i SAD. Simptomatično je da će letovi tri zrakoplova biti izvedeni dan uoči Dana Republike Srpske, 9. siječanja, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Svečana akademija najavljena je 8. siječnja u banjalučkoj sportskoj dvorani “Borik”, a potom će biti upriličen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Podsjetimo da je američki veleposlanik Michael Murphy jučer naglasio da Sjedinjenje Američke Države “neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu Republika Srpska”.

On je istaknuo da će Sjedinjene Američke Države djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja BiH te da će SAD braniti Daytonski mirovni sporazum.

Poručio je da su neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zajamčeni Daytonskim mirovnim sporazumom.

Također je naglašeno da Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne daju nikakvo pravo na otcjepljenje ni jednom entitetu u BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)