Lukašenko sebi dao doživotni imunitet od krivičnog gonjenja

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je danas potpisao zakon kojim je samom sebi dao doživotni imunitet od krivičnog gonjenja i koji sprječava oporbene lidere koji žive u inozemstvu da se kandidiraju na sljedećim predsjedničkim izborima.

Zakon se teoretski može odnositi i na bilo kojeg bivšeg predsjednika i na članova njegove obitelji.

Uvjeti za predsjedničke kandidate

Po tekstu novog zakona, Lukašenko i kada ode sa vlasti, „ne može odgovarati za radnje počinjene u vezi s vršenjem njegovih predsjedničkih ovlašćenja“.

Zakonom se značajno pooštravaju uvjeti za predsjedničke kandidate i onemogućava izbor oporbenih lidera koji su posljednjih godina izbjegli u susjedne zemlje, pošto po novom pravo kandidiranja na izborima imaju samo državljani Bjelorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u drugoj zemlji.

Zakon također nalaže da će predsjedniku i članovima njegove obitelji biti osigurana doživotna zaštita države, medicinska njega, životno i zdravstveno osiguranje, a nakon ostavke, predsjednik bi također postao doživotni član gornjeg doma bjeloruskog parlamenta.

“Strah od neizbježne budućnosti”

Liderica oporbe Svetlana Cihanovskaja, koja je pobjegla u susjednu Litvaniju 2020. godine, rekla je da je novi zakon Lukašenkov odgovor na njegov „strah od neizbježne budućnosti“, sugerirajući da Lukašenko mora brinuti što će mu se dogoditi kada ode s vlasti.

Očito je da je cilj novog zakona dalje jačanje Lukašenkove vlasti i eliminiranje potencijalnih protukandidata na sljedećim predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati 2025. godine.

Nakon predsjedničkih izbora 2020. godine na kojima je Lukašenko tvrdio da je pobijedio, a Zapad ih osudio kao pokradene, u Bjelorusiji su izbili masovni prosvjedi tijekom kojih su vlasti zatočile preko 35.000 ljudi.

Lukašenkov režim je bio optužen da je umiješan u ilegalno prebacivanje djece iz gradova u Ukrajini pod ruskom okupacijom u Bjelorusiju.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)