Četiri kandidata za šefa DORH-a, reakcije državnog vrha i oporbe

Vrijeme:4 min, 27 sec

 

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) objavilo je u petak imena kandidata koji se natječu za poziciju novog glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Među njima je Emilio Kalabrić, aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice, koji je na toj poziciji od početka prošle godine, a prije toga je obnašao dužnost županijskog državnog odvjetnika u Zadru. Prijavu je poslao i Nikša Wagner, aktualni zamjenik županijske državne odvjetnice u Splitu, koji se u svojoj tužiteljskoj karijeri najviše profilirao na predmetima iz područja gospodarskog kriminaliteta. Na čelo DORH-a htio bi i odvjetnik Mladen Dragičević, koji se i prije četiri godine također kandidirao za ovo mjesto. Četvri kandidat je  Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, koji je javnosti, među ostalim, poznat i po presudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek ranije je najavila kako se ne namjerava kandidirati.

DOV je izvijestio da će na 25. sjednici, određenoj za 9. siječnja ove godine, utvrditi pravodobnost i potpunost prijava.

U DOV-u dodaju da će pravodobne i potpune prijave kandidata koji ispunjavaju opće i posebne uvjete za imenovanje za glavnog državnog odvjetnika dostaviti Vladi RH.

Milanović: Glavni državni odvjetnik treba biti politički i stranački neovisan

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u petak, nakon objave imena kandidata za glavnog državnog odvjetnika, da bi na tu dužnost trebala biti izabrana politički i stranački neovisna osoba, jer bi suprotno bilo kršenje samostalnosti i neovisnosti Državnog odvjetništva.

Objavom imena kandidata pokrenuta je u petak procedura za izbor glavnog državnog odvjetnika. Među kandidatima su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutačni zamjenik glavne državne odvjentice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, a predsjednik Milanović upozorio je na važnost tog izbora i imenovanja.

Prema Ustavu Republike Hrvatske, članku 125., Državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i prava, izjavio je Milanović, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika.

Istaknuo je da se zbog Ustavnog položaja i zadaća DORH-a, ali i svoje dužnosti, drži dužnim upozoriti da DORH svoj ustavni položaj i zadaću može cjelovito ispuniti samo ako se na tu dužnost imenuje osoba koja je politički i stranački posve neovisna, dokazano stručna i kvalificirana te neokaljanog profesionalnog i osobnog ugleda.

Svaka, današnja ili ranija, povezanost glavnog državnog odvjetnika s politikom i stranačkim interesima značila bi opasno kršenje samostalnosti i neovisnosti DORH-a što bi nedvojbeno otvorilo i sumnju u buduća postupanja te institucije, poručio je Milanović.

Istaknuo je da glavni državni odvjetnik mora imati slobodne ruke za bespoštednu borbu protiv kriminala, korupcije i zlouporabe javnog novca bez obzira na to tko bio počinitelj ali i hrabrosti da se odupre utjecajima i pritiscima.

Glavni državni odvjetnik takvih osobina od državnog je interesa za Republiku Hrvatsku, naglasio je i dodao da građani s razlogom očekuju zamah u otkrivanju, progonu i sankcioniranju odgovornih za kršenje zakona.

DORH nije jedini koji može i mora stati na kraj svim oblicima kršenja zakona, isto se očekuje od izvršne i sudske vlasti. Ali, uloga glavnog državnog odvjetnika je presudna za neovisnu i dosljednu borbu protiv korupcije, pogodovanja i zlouporabe javnog novca, rekao je Milanović.

Poručio je da upravo zbog toga ističe važnost izbora novog glavnog državnog odvjetnika, “jer se ne smije nastaviti urušavanje neovisnosti i efikasnosti DORH-a kao ni gubljenje povjerenja javnosti u DORH, a čemu svjedočimo zadnjih godina”.

– Vodeći se svojom ustavnom zadaćom i željom da se u Hrvatskoj smanji i zaustavi pošast korupcije i zlouporabe javnog novca – koja opasno razara cijelo hrvatsko društvo i ugrožava sigurnost, razvoj i prosperitet Republike Hrvatske pratit ću izbor novog glavnog državnog odvjetnika i bez zadrške upozoravati ne bude li taj izbor jamčio ostvarenje Ustavnog položaja DORH-a kao samostalnog i neovisnog tijela, istaknuo je.

Svaka, današnja ili ranija, povezanost glavnog državnog odvjetnika s politikom i stranačkim interesima značila bi opasno kršenje samostalnosti i neovisnosti DORH-a što bi nedvojbeno otvorilo i sumnju u buduća postupanja te institucije.

Zoran Milanović, predsjednik Republike

O izboru novog glavnog državnog odvjetnika u Parizu je govorio i premijer Andrej Plenković.

Kaže kako je Državno odvjetničko vijeće u skladu sa zakonskim rokom raspisalo natječaj za odabir novog glavnog državnog odvjetnika. Natječaj je, kako je podsjetio premijer, bio otvoren od kraja studenog do kraja prosinca, a prijave su podnesene Državnom odvjetničkom vijeću, a ne Vladi.

Plenković je naglasio da će Državno odvjetničko vijeće provesti formalnu proceduru verifikacije kandidatura kako bi osiguralo ispunjenje kriterija. Nakon toga, kandidature će biti proslijeđene Vladi Republike Hrvatske, koja će formirati povjerenstvo od nadležnih ministara, a premijer će predsjedati. Postupak će uključivati intervjue s kandidatima, nakon čega će Vlada donijeti konačan odabir. Taj odabir će biti predstavljen Hrvatskom saboru, poštujući zakonske odredbe i proceduru.

Premijer Plenković je također komentirao postupak bivšeg premijera Milanovića prilikom izbora predsjednika Vrhovnog suda, naglašavajući da će njegova Vlada poštovati zakon i proceduru, za razliku od prethodne prakse. Plenković je istaknuo važnost neovisnosti, profesionalnosti i kvaliteta novog glavnog državnog odvjetnika, naglašavajući da će odabir biti u skladu s dosadašnjim praksama.

– Za razliku od Milanovića, mi sigurno nećemo kršiti zakonske odredbe kao što ih je on kršio kada je bila riječ o predlaganju kandidat za predsjednika Vrhovnog suda. Ja mu savjetujem da bolje gleda u svoje dvorište, a ne da docira nekom drugom, kazao je premijer.

 

vijesti.hrt.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)