DODIK/Predložit ćemo NSRS da po hitnom postupku usvoji Izborni zakon Republike Srpske, Ustavni sud BiH ne postoji

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Banja Luci najavio da će biti kreiran izborni zakon Republike Srpske, koji je u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i Ustavom RS.

Dodik je nakon sastanka s predsjednicima stranaka koje čine vladajuću većinu u Republici Srpskoj, predsjednicima klubova zastupnika tih stranaka u Narodnoj skupštini RS, te nadležnim ministrima, predsjednikom Vlade RS i članom Predsjedništva BiH iz RS, danas u Banja Luci izjavio da je pitanje izbornog zakona jedno od najvažnijih pitanja za svako društvo.

Po njegovim riječima, donošenje izbornih zakona, izbornih pravila, uvijek je stvar konsenzusa političkih igrača koji se pojavljuju na izborima, “a ne nekog stranca koji bi nešto nametao i nešto radio na tom planu”.

– Mi smo ovdje odlučni kreirati novi zakon koji je u skladu s Ustavom BiH i Ustavom RS, koji bi se zvao izborni zakon RS, a koji podrazumijeva ustavno pozicioniranje RS u provođenju izbora. S tim što ne zadire u pitanje izbora na razini članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. To bi radilo i dalje Središnje izborno povjerenstvo BiH – pojasnio je Dodik.

Po njegovim riječima, sve druge izbore bi provodilo Rrepubličko izborno povjerenstvo, koje bi se ojačala ovim zakonom koji će biti predložen i “na taj način vratila RS-u ustavna prava i nadležnosti za provođenje izbora”.

– Ustav BiH predviđa samo nadležnost BiH za izbore za Predsjedništvo BiH i za Zastupnički dom PSBiH – naveo je Dodik.

Najavo je da će veoma brzo, nakon konsultacija, predložiti tekst tog zakona Narodnoj skupštini, da ga usvoji po hitnom postupku.

Dodik je kazao da je danas razgovarano i o apelacijskom odijelu Suda BiH, te je ponovio stav predstavnika Repubklike Srpske da bi njegovo sjedište trebalo biti u Banja Luci.

– Mi ovdje imamo suglasnost vezano i za to da se zakon o pranju novca i ono što je već prošlo u Zastupničkom domu, pojavi u Domu naroda PSBiH i da ćemo, sagledavajući samo neka tehnička pitanja, dati određene suglasnosti da taj zakon može biti usvojen – kazao je predsjednik Republike Srpske.

Na sastanku je razgovarano i o Ustavnom sudu BiH.

– Konsenzusom smo utvrdili da ne postoji legitimitet i legalan Ustavni sud, imajući u vidu da u njemu nema Ustavom predviđenog sastava. Taj Ustavni sud ne može funkcionirati na svojim pravilima, jer su ona manje pravne snage nego što je Ustav BiH – naveo je Dodik.

Za nas, dodao je on, ne postoji Ustavni sud BiH, niti će postojati sve do momenta dok se ne regulira pitanje odlaska stranih sudaca.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)