Britanski premijer Rishi Sunak najavio nastavak vojne pomoći Ukrajini

Vrijeme:1 min, 19 sec

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je danas ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Ujedinjeno Kraljevstvo “čvrsto nastaviti podržavati Ukrajinu u njezinoj borbi protiv agresije i okupacije tijekom cijele 2024. i u budućnosti”. U telefonskom razgovoru Sunak je istaknuo napore koje UK poduzima u vojnoj i diplomatskoj pomoći Ukrajini, s naglaskom na nove isporuke oružja, priopćio je Downing Street.

Također je izrazio sućut za Ukrajince ubijene i ranjene u ruskim “barbarskim zračnim napadima” tijekom Božića. U teškim ruskim napadima projektilima i bespilotnim letjelicama na Kijev i sjeveroistočni grad Harkiv danas je ubijeno najmanje dvoje civila, a ranjeno je 119 te je prouzročena velika materijalna šteta.

U napadima su pogođene stambene zgrade i civilna infrastruktura, satima nakon što je predsjednik Vladimir Putin izjavio da zračni udar na ruski grad Belgorod, za koji je Moskva okrivila Ukrajinu te objavila da su ubijena 24 civila, “neće proći nekažnjeno”.

Prema priopćenju ureda britanskog premijera, dvojica čelnika su razgovarala o najnovijem razvoju događaja na terenu, napretku na Crnom moru i ukrajinskoj protuzračnoj obrani pojačanoj britanskim projektilima zemlja-zrak.

Zelenski je obavijestio britanskog premijera o nastavku ruskih zračnih napada na ukrajinske gradove, o tome da je Rusija lansirala najmanje 500 dronova i projektila iznad Ukrajine u proteklih pet dana.

London je u petak najavio slanje 200 protuzračnih raketa Ukrajini. Od početka godine Britanija je poslala borbene tenkove Challenger 2, tri topničke baterije AS-90, stotine oklopnih vozila i krstarećih projektila Storm Shadow te bespilotnih letjelica dugog dometa.

Britanija je do sada Ukrajini poslala vojnu pomoć u vrijednosti 4.6 milijardi funti (5.3 milijarde eura).

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)