Jedni dolaze, drugi odlaze. Slom demografije. Dok domaći idu na Zapad, dotad u BiH rade Nepalci, Indijci…

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Egzodus stanovništva tema je koja je ove godine “proslavila” desetljeće otkako se intenzivno spominje u javnom prostoru. Počelo je ulaskom Hrvatske u EU, kad su oni s “europskim” dokumentima krenuli van, najviše u Njemačku, a kako je “obećana zemlja” mijenjala zakone i olakšavala ulazak tako su išli i svi ostali.

Tako smo, prema Forbesu, druga zemlja na svijetu po najvećem broju stanovnika koji žive u dijaspori. Ono što tješi, od spominjanih 600 tisuća žitelja koji su napustili BiH u posljednjih deset godina, mnogi nisu odjavili svoje prebivalište pa tinja nada da bi se danas-sutra, kad zarade neki pristojan iznos, mogli i vratiti. Da barem mali dio njih to učini za zemlju pogođenu iseljavanjem i u kojoj već sada nema radne snage, to bi bilo značajno.

Upravo je ta radna snaga poseban problem. Kako nedostaje određene struke, osobito građevinskih radnika, sve je više onih iz Nepala i Bangladeša koji grade u ovoj zemlji. Unsko-sanska županija, koju je prvo pogodilo iseljavanje pa su je onda iselili migranti koji su ondje doslovno u getu, dovela je oko 150 stranih radnika u 2023. godini. Mnogi to kritiziraju i tvrde da su ovakva rješenja samo prividna jer je stručnost takve radne snage jako upitna. Uvoz radne snage podržala je i politika pod pritiskom dijela poslodavaca koji više ne mogu pronaći radnike.

– Ministarstvo je, unatoč opredjeljenju da se prednost uvijek daje domaćoj radnoj snazi, zbog sve većeg broja zahtjeva poslodavaca i sve veće potražnje deficitarnih zanimanja na tržištu rada, prihvatilo inicijativu poslodavaca da se urade izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca. A sve kako proizvodnja i ukupna poslovna zajednica ne bi trpjele gubitke zbog preopsežnih i dugotrajnih administrativnih procedura kod izdavanja dozvola – stoji u priopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike s kraja godine, a u kojem se jasno navodi da će stranci i ubuduće raditi u ovoj zemlji.

No, ako smo već nezadovoljni što nam “jeftina” radna snaga uzima radna mjesta, možda je dobra vijest što smo u 2023. imali veći broj Nijemaca koji su trajno birali BiH za zemlju u kojoj će živjeti. Početkom 2023. imali smo priču iz Ljubuškog, gdje su došli živjeti Rolf Klinger i njegova supruga Angela te dvoje djece.
Financijski su osigurani te su željeli ostatak života provesti u mjestu gdje vladaju mir, tišina, širina i toplina i put ih je doveo do Hercegovine.

Obitelj Schlimper pak doselila se u Žepče iz Hamburga te registrirala tvrtku za rad u oblasti energetike, prodaje i zaštite na radu.

Dok čekamo “povratnike” iz svijeta, u BiH se tako doseljavaju nove obitelji ili pojedinci koji prepoznaju kvalitete ove zemlje.

Autor:Željko Andrijanić

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)