DODIK/Pretvorit ćemo administrativnu granicu između entiteta u našu nacionalnu granicu

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga ne plaši upozorenje SAD da će reagirati u slučaju da netko pokuša prekršiti Dejtonski sporazum, te da će administrativnu granicu između RS i Federacije BiH pretvoriti u nacionalnu granicu.

“Nisam iracionalan i znam da će američki odgovor biti upotreba sile, ali nemam razloga plašiti se toga i iz tog razloga žrtvovati nacionalne interese Srba”, rekao je Dodik u intervjuu za AP, prenosi RTRS.

On je naveo da će svaki pokušaj korištenja međunarodne intervencije za dalje jačanje zajedničkih multietničkih institucija BiH naići na odluku Srba da ih potpuno napuste.

“Pošto to za zapadne demokracije neće biti prihvatljivo, u sljedećoj fazi bit ćemo zbog njihove reakcije primorani proglasiti potpunu neovisnost Republike Srpske – rekao je Dodik.

Predsjednik RS ističe da je među Srbima jedna stvar jasna i konačna, a to je da sve veća spoznaja da će predstojeće godine i desetljeća za Srbe biti period nacionalnog ujedinjenja.

“Brisel koristi obećanje o pristupanju EU kao oruđe za objedinjavanje BiH. U principu, naša politika i dalje je da želimo pristup EU, ali to više ne vidimo kao svoju jedinu alternativu”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da je EU “dokazala” da je sposobna raditi protiv vlastitih interesa stajući na stranu Washingtona, a protiv Moskve u vezi s događanjima u Ukrajini.

“Svidjelo se SAD i Velikoj Britaniji to ili ne, pretvorit ćemo administrativnu granicu između dva entiteta u našu nacionalnu granicu”, rekao je Dodik.

Pomoćnik američkog državnog tajnika James O’Brain izjavio je u petak da su SAD čvrsto pri stavu da u BiH neće biti odcjepljenja, kao i da će Amerika reagirati u slučaju “da itko pokuša prekršiti Dejtonski sporazum”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)