PREDSJEDNIK RS DODIK/Pokuša li Schmidt nešto s imovinom sazivamo sjednicu Narodne skupštine o samostalnosti Republike Srpske

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

Republika Srpska i Vlada uradili su uspješan posao u ovoj godini, ali ne želimo se prepustiti lošim namjerama stranaca da obesmisle našu Republiku, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanka s dužnosnicima i direktorima javnih poduzeća Republike Srpske.

– Ako se problematizira imovina, problematizira se Republika Srpska. Mi to nećemo dopustiti. Pozivam sve građane da zajedno proslavimo 9. siječnja, rođendan Republike Srpske, kazao je Dodik.

Dodik je, kako prenosi RTRS, poručio da se može očekivati da će nelegitimna struktura oko Christiana Schmidta pokušati uraditi nešto s imovinom.

– Svaki takav potez, poziv je nama da sazovemo sjednicu Narodne skupštine o samostalnosti Republike Srpske – dodao je Dodik.

Dodik je istaknuo da se razgovaralo o svim aktulenim temama.

– Naše djelovanje treba biti usmjereno na jačanje sposobnosti da upravljamo u kriznim vremenima. Bazirali smo buduće djelovanje na pojačan rad za stvaranje uvjeta za investicije. Nastavit ćemo s pojačanom odgovornošću raditi svoj posao – poručio je Dodik.

Dodik je govorio i o pitanju izbora sudaca u Ustavni sud BiH.

Poručio je da će RS ostati dosljedna politici da neće imenovati dvojicu sudaca iz srpskog reda, dok ne bude donesen zakon o ovom sudu. Naglasio je da “ima u vidu da su dosadašnje odluke, koje su donosili većinom trojica stranih sudaca i dvojica Bošnjaka, bile na štetu Republike Srpske”.

“Jedini racionalan potez”

– Zato je jedini racionalan politički potez ne birati naše predstavnike u Ustavni sud i tako davati legitimitet tom sudu koji djeluje protiv nas u svim pojedinačnim odlukama – rekao je on novinarima u Banjoj Luci.

Naveo je i da se mogu čuti nakaradne ideje da ove sudce bira visoki predstavnik.

– To samo govori koliko je propao taj sustav – kazao je.

Napomenuo je da je RS i ranije pokušavala povući svoje sudce, ali su sada stvorene okolnosti da se pitanje Ustavnog suda izdiglo na najvažnije političko pitanje u BiH sa stajališta načina i regulacije njegovog rada.

“Nova struktura”

Predsjednik Republike Srpske je istaknuo da Republika Srpska zagovara stav da se donese zakon o Ustavnom sudu i da se biraju domaće sudce, te je predložila da trojicu sudaca bira Parlamentarna skupština BiH, a ostali članovi da se biraju kao i do sada.

Ponovio je kako “stranci nikada nisu donijeli dobro ovom prostoru, ni Srbima, ni Hrvatima, ni Bošnjacima.”

– To je bilo predviđeno da tako bude pet godina nakon Daytona i znači da je 2000. godine trebalo napraviti nova struktura Ustavnog suda. Oni su nastavili raditi koristeći tada visoke predstavnike da devastiraju Republiku Srpsku, a kada su vidjeli da on to više ne može raditi, onda su to prebacili na Ustavni sud. Prisustvo naših ljudi u Ustavnom sudu je bilo motivirano da pokrije loše namjere i djelovanje Ustavnog suda prema Republici Srpskoj – izjavio je Dodik.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)