Šef NATO-a: Rusija pretrpjela ‘strateški poraz’ u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

Rusija je pretrpjela velik “strateški poraz” u ratu u Ukrajini, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, javljaju agencije. U razgovoru za njemačke medije, Stoltenberg je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin nije uspio spriječiti približavanje Ukrajine Europi.

“Putin želi Europu u kojoj Rusija može dominirati svojim susjedima. Ali Ukrajina je sada bliža nego ikada prije NATO-u i Europskoj uniji. Ovo je velik strateški poraz za Rusiju”, rekao je on za njemačku novinsku agenciju DPA.

Stoltenberg tvrdi:”Predsjednik Putin je zauvijek izgubio Ukrajinu. Osim toga, Rusija je izgubila stotine aviona, tisuće tenkova, a 300.000 vojnika poginulo je ili je ranjeno”.

Zapadne države nastavit će podržavati Ukrajinu

Priznao je da protuofenziva ukrajinske vojske nije dala očekivane rezultate, ali je istaknuo da će zapadne države nastaviti podupirati Ukrajinu.

“Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., većina stručnjaka plašila se da će Rusi preuzeti kontrolu nad Kijevom za nekoliko dana – a tako su procjenjivali i stručnjaci iz NATO-a. Od tada su Ukrajinci uspjeli osloboditi 50 posto teritorija koja je bila okupirana”, rekao je on.

Po njegovim riječima, Ukrajinci su dobili velike bitke u Kijevu, Harkovu i Hersonu

“Ovo su izuzetne vojne pobjede. Ukrajina se potvrdila kao suverena, nezavisna država i nanijela je velike gubitke Rusiji”, rekao je Stoltenberg.

 

agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)