FORTO: Izborni proces je kompromitiran, podržavamo intervencije visokog predstavnika

Vrijeme:1 min, 31 sec
Predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto ocijenio je danas da je izborni proces u Bosni i Hercegovini kompromitiran te da zajedno s koalicijskim partnerima snažno podržavaju usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se osigurao transparentan i pošten izborni proces.

– Svatko tko to neće priznati, nema dobru namjeru, jer svi znaju što se događa na terenu i na koji način se broje glasovi – istaknuo je Forto.

Kao primjer kompromitiranosti, Forto je naveo lokalne izbore u Mostaru, gdje su utvrđena odstupanja od 70 posto u odnosu na prvobitne objave rezultata, što ne može biti slučajno.

Forto, kako prenosi Fena smatra da je uvođenje tehničkih unaprjeđenja u izborni proces nešto što je davno trebalo biti usvojeno.

Međutim, Forto je naglasio da se u entitetu Republika Srpska, upozorenje visokog predstavnika da se izmjene Izbornog zakona moraju usvojiti do kraja godine, komentiraju u smislu treba li on raditi tu vrstu intervencije.

– Ukoliko se politika ne može dogovoriti, mi ćemo pozdravili intervencije visokog predstavnika – zaključio je Forto.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je parlamentarne strukture u BiH da u sljedećem tjednu usvoje tehničke izmjene izbornog zakonodavstva zemlje zbog poboljšanja integriteta izbornog procesa. U protivnom će ih, poručio je, nametnuti koristeći svoje ovlasti.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jučer je na konferenciji za novinare u Mostaru kazao da je za ovu stranku neprihvatljivo da visoki predstavnik mjenja Izborni zakon i da se vrše tehničke izmjene Izbornog zakona, a da se istovremeno ne izmjeni načiun izbora članova Predsjedništva BiH, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

– Kud će te veće krađe izbora od toga da vam hrvatskog člana Predsjedništva BiH biraju Bošnjaci, kazao je Čović. On je jučer u popodnevnim satima održao sastanak u Sarajevu s predstavnicima Trojke, uključujući i predstavnike Naše stranke, na kojem je dogovoreno, uz ostalo, ubrzanje aktivnosti na izmjenama Izbornog zakona.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)