VS UN-a moglo bi izglasati rezoluciju kojom će tražiti dostavu pomoći u Gazu

Vrijeme:2 min, 34 sec

Vijeće sigurnosti (VS) Ujedinjenih naroda (UN) moglo bi danas izglasati rezoluciju kojom od Izraela i Hamasa traži da dopuste dostavu pomoći u Pojas Gaze kopnenim, morskim i zračnim putem i uspostaviti nadzor UN-a nad dostavom humanitarne pomoći.

Diplomati su rekli da sudbina nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti ovisi o finalnim pregovorima izraelskoga saveznika i sile koja ima pravo veta u Vijeću, Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su sastavili tekst.

– Konstruktivno smo se i transparentno angažirali tijekom cijeloga procesa nastojeći se ujediniti oko nacrta koji će proći, rekao je američki dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan. UAE točno zna što može proći, a što ne o njima ovisi žele li da se ovo ostvari, dodao je.

SAD želi ublažiti formulacije o prekidu sukoba, rekli su diplomati. Tekst nacrta koji je Reuters dobio na uvid, trenutačno “poziva na hitan i održiv prekid sukoba kako bi se omogućio siguran i neometan prolaz humanitarne pomoći”.

Dužnosnici UN-a i humanitarnih agencija upozoravaju na humanitarnu katastrofu u Gazi gladovanje i bolesti dok je većina od 2,3 milijuna stanovnika palestinske priobalne enklave protjerana iz svojih domova tijekom dvomjesečnoga sukoba.

Da bi rezolucija Vijeća sigurnosti bila prihvaćena, potrebno joj je devet glasova za i nijedna zemlja ne smije uložiti veto, od pet koje na to imaju pravo SAD, Francuska, Kina, Britanija ili Rusija.

Washington je ovoga mjeseca vetom spriječio izglasavanje rezolucije koja je tražila hitan humanitarni prekid vatre između Izraela i palestinskih boraca u Gazi. Glavna skupština UN-a prošloga je tjedna zatražila prekid vatre, uz 153 zemlje koje su glasale za.

SAD i Izrael protive se prekidu vatre jer vjeruju da bi on samo koristio Hamasu. Washington umjesto toga podržava prekide u borbama kako bi se zaštitili civili i dopustilo puštanje talaca koje je zarobio Hamas u napadu na Izrael 7. listopada.

Francuska poziva na “trenutno i trajno” primirje u Gazi

Izrael je bombardirao Gazu iz zraka, opkolio je i pokrenuo kopneni napad uzvrativši na napad 7. listopada u kojemu je, po izraelskim podacima, poginulo 1200 ljudi, a 240 ih je zarobljeno kao taoci. Prema zdravstvenim radnicima iz Gaze, poginulo je oko 19.000 Palestinaca.

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja djelovanja, Vijeće sigurnosti prošloga je mjeseca pozvalo na prekide borbi kako bi se omogućila doprema pomoći u Gazu. Sedmodnevni prekid, tijekom kojega je Hamas pustio neke taoce, neki su Palestinci pušteni iz izraelskih zatvora i u Gazu dopremljena pomoć završio je 1. prosinca.

Ograničena količina pomoći i goriva ušla je u Gazu preko prijelaza Rafah iz Egipta, uz nadzor Izraela, ali dužnosnici UN-a i humanitarni radnici kažu da to nije ni izbliza dovoljno za osnovne potrebe stanovnika Gaze.

Nacrt rezolucije namjerava uspostaviti nadzor UN-a nad dostavom pomoći u Gazu kopnenim, morskim ili zračnim putem iz zemalja koje nisu strane u sukobu. UN će obavijestiti Palestinsku samoupravu i Izrael o tim dostavama pomoći.

U nedjelju je prijelaz Kerem Shalom, koji je pod izraelskim nadzorom, otvoren za ulazak kamiona s humanitarnom pomoći prvi put od izbijanja rata, rekli su dužnosnici, kako bi se udvostručila količina hrane i lijekova koji stižu u Gazu.

 

hvijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)