Izdvojeno mišljenje/”Para vrti di burgija neće”

Vrijeme:3 min, 37 sec

Tjedni pregled Velimira Begića

Subotnje poslijepodne na portalu Bild.ba rezervirano je za ‘Izdvojeno mišljenje’ Velimira Begića.

U nastavku pročitajte koji su događaji u minulom tjednu našem autoru zapali za oko.

“Status hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini je reguliran Daytonskim sporazumom, odnosno sporazumom o podjeli vlasti kojeg se treba držati, a ne filozofirati o tome kako ga treba mijenjati. Ne, ne treba ga mijenjati. Promjene Daytona nema bez naše suglasnosti. Ne može”, kazao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović. I lijepo je to kazao, samo ej zakasnio gotovo tri desetljeća koliko se već Daytonski sporazum konstantno mijenja na štetu Hrvata.

Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

Čović je iz Bruxellesa najavio kako bh političari uz malo mudrosti mogu pokazati zajedničku europsku opredijeljenost.

Nakon sastanka članovi kolegija i predstavnici klubova zastupnika oba doma Parlamentarne skupštine BiH sudjelovali su danas na drugom sastanku Političkog foruma na visokom nivou između EU i BiH.

U zaključcima je istaknuto da je kandidatski status doveo do političkog konsenzusa među političkim akterima u BiH kakvom ranije nismo svjedočili a povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Olivér Várhelyi naglasio je uočljiv pozitivan utjecaj nove političke strukture te da već Vijeće ministara EU bilo u pravu kada je predložilo otvaranje pristupnih pregovora.

Jedini problem kada je većina bh političara u pitanju je upravo ta mudrost, pa makar kako Čović kaže i ”malo mudrosti”. Toga je prečesto nedostajalo.

Utorak, 5. prosinca 2023.

Vijeće Suda BiH nepravomoćno je proglasilo krivim bivšeg ministra sigurnosti Selmu Cikotića (SDA) za zloupotrebu položaja na tri godine zatvora. Iako postoju mogućnost žalbe na ovu presudu, netko će sigurno pomisliti – i prevariti se – kako je BiH pravna država, ali da je pravna država Cikotiću se za ovo ne bi ni sudilo, jer ne bi ni obnašao dužnost ministra budući da bi već odavno bio u zatvoru za ratne zločine koje je bošnjačka Armija tzv. RBiH tijekom rata počinila nad Hrvatima Središnje Bosne, posebno Bugojna.

Srijeda, 6. prosinca 2023.

”Para vrti di burgija neće”, kaže naš narod, a zna to naravno i Milorad Dodik. I Anto Nobilo, naravno. Nobilo je dio Dodikovog odvjetničkog tima, a zna li on da se Dodik zalaže za treći entitet u BiH, odnosno Herceg-Bosnu… Pa kako može braniti takvog čovjeka?

Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Iz Veleposlanstva Rusije u Bosni i Hercegovini su, u vezi s nedavno održanom sjednicom Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), izjavili da Christian Schmidt nije visoki predstavnik u BiH.

U izjavi se navodi da pokušaji pojedinih članova UO PIC-a da tvrde suprotno ne znače legitimizaciju Schmidta, već delegitimizaciju Upravnog odbora. I navodi se dalje…

Nije bitno šta se navodi dalje, nego je bitno da je ovo još samo jedan pokazatelj kolika je zemlja apsurda Bosna i Hercegovina. Rusija više nigdje nema pravo glasa u svijetu. Embargo, sankcije… Čak im je zabranjen nastup pod ruskom zastavom na Olimpijskim igrama sljedeće godine za sportaše u pojedinačnim sportovima dok se u ekipnim ne smiju ni natjecati, pa ispada da ih se samo u BiH nešto pita. Zapravo, ne ispada – pita ih se.

Petak, 8. prosinca 2023.

Nama u BiH sreća je da za svaku tešku životnu situaciju imamo pripadajući vic pa se možemo u tim teškim životnim situacijama, unatoč svemu, smijati sami sebi.

Znate vjerojatno većina vas onaj vic kad tuku Muju, a prijatelj ga brani i kaže nasilniku: “Aj ga sad udari još jednom ako smiješ!” Naravno, ovaj još jače udari Muju, a prijatelj ponovi: “Aj ga udari još jednom ako smiješ!” Ovaj opet udari Muju, prijatelj da ga obrani opet poruči: ”Ajde još jednom!”, i nakon što ovaj to opet napravi Mujo zavapi svome prijatelju: “Nemoj me više branit’!”.

Upravo tako izgleda osuda napada visokog predstavnika Christiana Schmidta na povratnike i poziv ”vlastima da provedu temeljitu istragu”.

Subota, 9. prosinca 2023.

U Sarajevu je SDA održala konferenciju na kojoj su predstavili viziju Bosne i Hercegovine do 2043. godine.

”Naša vizija je ona vizija koju je utemeljio Alija Izetbegović i ona je vrlo jasna i precizna. Mi želimo BiH slobodnu i prosperitetnu, da svi imaju jednaka prava i da uživamo u našim različitostima”, kazao je član predsjedništva i izvršnog odbora SDA Nedžad Branković, a logičnim se nameće pitanje za ovu njihovu jednostavnu viziju – zašto čekati 2043. godinu? Zašto je ne provesti odmah, a kao znak dobre volje mogli bi Komšića uzeti sebi i prestati Hrvatima nametati političke predstavnike.

 

bild.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)