Világgazdaság/Mađarski zemljoposjednik mogao bi preuzeti najveću hrvatsku poljoprivednu tvrtku – Belje

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Sándor Csányi mogao bi postati najvećim zemljoposjednikom u Europskoj uniji jer Hrvati prodaju svoju najveću poljoprivrednu tvrtku Belje, koju bi i mađarski poduzetnik rado kupio, izvijestilo je mađarski list Világgazdaság 7. prosinca, u članku pod naslovm Sándor Csányi mogao bi postati najvećim zemljoposjednikom u EU, koji je napisao Dániel Hordósi. Ta je tvrtka nekada bila dio koncerna Agrokor koji je godinama u agoniji, a čiji se slučaj sada konačno može riješiti, ističe list pa nastavlja:

Slučaj nekadašnje hrvatske megakompanije, koncerna Agrokor, razvlači se više od pet godina. Tvrtka, koja zapošljava više od 50.000 ljudi i prisutna je u svim segmentima života, prije propasti davala je 15 posto hrvatskog BDP-a, a razlog njezine propasti jest prenagli rast. Od bankrota su ju na kraju spasili nizozemski i ruski vjerovnici, koji su za pomoć tražili dio imovine. No, izbijanjem rusko-ukrajinskog rata ruska slamka spasa od Sberbanka postala je omča, zbog čega tvrtka, u međuvremenu preimenovana u Forte Nova, čini sve ne bi li se izvukla, od čega se ne ograđuju ni sankcionirani Rusi.

Nedavno se pojavila ideja i o prodaji cijele kompanije, pri čemu se kao potencijalni kupac razmatrala mađarska Indotek grupa, ali je na kraju posao propao. Sada, međutim, sve ukazuje da će se staviti točka na kraj priče. Dio tvrtke u nizozemskim i ruskim rukama, naime, otkupljuje hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac, vlasnik hrvatske tvrtke za trgovinu plinom PPD, koji je i dosad posjedovao 27 posto vrijednosnih papira, a koji će, po pisanju medija, potrošiti više od 600 milijuna eura na taj posao. No, tvrtka koja se bavi gotovo svime, od turizma preko privatnog zdravstva i trgovine na malo do poljoprivrede, ne će ostati na okupu. Po pisanju medija, prvo će prodati svoje poljoprivredne udjele, za koje već ima kupaca.

Golema količina zemlje promijenit će vlasnika

Pod okriljem tog, kako ga mađarski list naziva, „balkanskog giganta“ posluju četiri važne poljoprivredne tvrtke. Najveća je od njih Belje, koje obrađuje 20.000 hektara u neposrednoj blizini mađarske granice, a ujedno je i najvažniji proizvođač vina u zemlji. No tvrtci pripadaju i tvrtke sljednice nekadašnje vukovarske i vinkovačke proizvođačke zadruge koje obrađuju 11.000 hektara i voćnjak uz more. Potonje bi novi vlasnik zadržao, ali bi prodao oranice i farme u istočnoj Hrvatskoj, koje tvore 25 posto hrvatske poljoprivredne proizvodnje. Među potencijalnim je kupcima i Sándor Csányi, koji je još prije bacio oko na Belje.

Predsjedniku i glavnom direktoru OTP-a posao bi bio sam po sebi  razumljiv stoga što njegove zemlje u Baranji praktički samo granica dijeli od oranica Belja. Bude li posao uspješan, mađarski bankar mogao bi postati najvećim zemljoposjednikom u EU-u, budući da njegove tvrtke u Mađarskoj također obrađuju više od 30.000 hektara.

Csányi neće imati laku zadaću želi li u pregovorima ostvariti dobru cijenu, jer su se kao konkurencija javila i dva hrvatska kupca. Jedan je najveća hrvatska mlinarska tvrtka, „Žito“, sa sjedištem u Osijeku, a druga je „Podravka“, koja je zahvaljujući Vegeti postala svjetski poznata i djelomično je u državnom vlasništvu. Po pisanju hrvatskog tiska, potonja bi mogla biti najveći konkurent mađarskom kupcu, jer hrvatska vlada želi i dalje imati vezu s tom imovinom. Po portalu Danica.hr, zajednička vrijednost triju tvrtki procjenjuje se na 500 milijuna eura.

 

Világgazdaság/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)