Velika Britanija šalje jedan od svojih najsmrtonosnijih ratnih brodova u Zaljev

Vrijeme:2 min, 21 sec

Ujedinjeno Kraljevstvo šalje jedan od svojih najsmrtonosnijih ratnih brodova u Perzijski zaljev kako bi odvratilo rastuće prijetnje brodskom prijevozu iz Irana i skupina koje podupire Iran u jeku izraelskog rata protiv Hamasa.

Raspoređivanje HMS Diamonda, razarača tipa 45 koji ima sposobnost presretanja projektila, dolazi nakon što su jemenski pobunjenici Huti prošlog tjedna oteli teretni brod povezan s Izraelom u Crvenom moru, a američka vojska morala je spasiti još jedno plovilo u nedjelju.

“Ovo je odgovor na ono što se događa u regiji”

Grant Shapps, britanski ministar obrane, rekao je da jača dugoročnu pomorsku sigurnosnu operaciju Kraljevske mornarice u Zaljevu kako bi smanjio rizik od eskalacije trenutne krize između Izraela i Hamasa, koji podržava Teheran, u regionalni sukob.

“Ovo je odgovor na ono što se događa u regiji”, rekao je skupini novinara pa dodao: “Ključno je da Ujedinjeno Kraljevstvo ojača prisutnost u regiji kako bismo Britaniju i svoje interese zaštitili od sve nestabilnijeg svijeta.”

Slanje razarača najznačajniji je javno obznanjeni vojni potez Britanije otkako je Hamasov napad na Izrael 7. listopada izazvao rat. Slijedi razmještanje i dva broda za podršku i zrakoplova za nadzor u regiji.

Ipak, misija i najznačajniji pokušaji deeskalacije krize i odvraćanja Irana došli su iz SAD, koji je poslao dvije goleme udarne skupine nosača zrakoplova u regiju i, što je neuobičajeno, objavio da su u regiji prisutne i američke ratne podmornice.

Operacija Kipion

Britanski HMS Diamond pridružit će se dugoročnoj misiji, nazvanoj Operacija Kipion, koja djeluje iz Bahreina i surađuje sa savezničkim mornaricama na pružanju dodatne pomorske sigurnosti komercijalnom brodarstvu u Zaljevu i Indijskom oceanu.

Operacija je bila posebno aktivna 2019. usred eskalacije napetosti između SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih saveznika s Iranom dok je američki predsjednik bio Donald Trump.

Opremljen helikopterom Wildcat, razarač Kraljevske mornarice pridružit će se HMS Lancasteru, fregati tipa 23, kao i trima manjim lovcima na mine i pomoćnom brodu Kraljevske flote, priopćilo je ministarstvo obrane.

Misija i u europskim vodama

Neovisno o misiji u Zaljevu, ministar obrane također je najavio da će radna grupa Kraljevske mornarice od sedam brodova biti raspoređena sa saveznicima početkom sljedećeg mjeseca u misiju u europskim vodama radi zaštite kritične podvodne infrastrukture, kao što su kablovi, za koje se zna da su vrlo opasni vrijednosni cilj za neprijateljske države poput Rusije.

Zajedničke patrole bit će prva operacija grupe 10 europskih zemalja pod vodstvom Ujedinjenog Kraljevstva pod nazivom Zajedničke ekspedicijske snage (JEF). Misija će pokrivati široko područje od La Manchea do Baltičkog mora.

Cilj će biti odvratiti prijetnje podmorskim komunikacijskim linijama, naftovodima i plinovodima te drugoj kritičnoj infrastrukturi koja se proteže preko morskog dna.

Doprinos Ujedinjenog Kraljevstva raspoređivanju uključivat će dvije fregate Kraljevske mornarice, dva patrolna broda na moru i brodove za protuminske mjere, kao i pomoćni desantni brod Kraljevske flote – uz podršku pomorskog patrolnog zrakoplova Kraljevskog ratnog zrakoplovstva P-8 Poseidon.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)