EICHORST/Nastavljamo raditi i podržavati BiH na njenom europskom putu

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

Generalna direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove Europske unije Angelina Eichhorst, koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, danas je u vojarni Oružanih snaga BiH “Rajlovac” nazočila svečanosti primopredaje sanitetskih i transportnih vozila koje je EU donirala Deminerskom bataljunu Oružanih snaga BiH.

Ova oprema je dio mjera pomoći Europske unije u iznosu od 10 milijuna eura, u okviru Europskog mirovnog fonda za podršku ostvarivanju cilja za BiH bez mina, te jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Eichhorst je nakon primopredaje zahvalila ministru obrane BiH, zapovjednicima EUFOR-a i NATO-a, te kazala da je ovo veliki i značajan dan za Oružane snage BiH.

– Prije svega, veliki dan, dan Oružanih snaga BiH. Sretni smo sa svoje strane da imamo priliku obilježiti ga zajedno ispred Europske unije. Drugi povod danas je i ova konkretna podrška koju smo uručili, a koja bi trebala da unaprijedi sigurnost svih građana Bosne i Hercegovine – kazala je Eichhorst.

Dodala je da je ovo podrška koja je realizirana u suradnji s ministrom i Ministarstvom obrane BiH, a dolazi u važnim vremenima.

– Mogu potvrditi da nastavljamo raditi i podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu – poručila je Eichhorst.

Ministar obrane BiH Zukan Helez je kazao da je nakon svečanosti proslave 18 godina postojanja Oružanih snaga BiH, upriličena primopredaji 68 automobila, odnosno prve tranše od 68 automobila za potrebe deminirskog tima, koje donira Europska unija.

– Posebno bih se zahvalio gospođi Eichhorst i gospodinu Sattleru. Ovaj cijeli proces, od kako smo započeli do danas trajao je oko dvije godine i to je relativno kratko razdoblje u ovakvim procesima. Ovo će dobro doći našem Deminirskom bataljunu iz razloga što smo ranije morali koristiti helikoptere kada je teren nepristupačan. Sada su ova vozila osposobljena, i kola hitne pomoći i specijalizirana deminerska vozila koja će ići skupa, da dođu na nepristupačan teren, tako da će biti manje stradalih, a nadam se i želim da nitko nikad ne nastrada – kazao je Helez.

Helez je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da što se tiče opreme imaju višegodišnji projekat, kada su uniforme u pitanju, osigurano je 39 milijuna KM.

– Već smo nabavili 1.700 uniformi. Što je jako bitno, naše domaće tvtke proizvode, prije svega tvrtka iz Tešnja. To je veliki zajednički uspeh naših domaćih snaga. Ove uniforme koje su nove i koje koriste naše Oružane snage uvjerljivo su najboljeg kvaliteta u regiji – naveo je Helez.

Kada je u pitanju ostala oprema, kaže da su postojale blokade u Vijeću ministara BiH od 2017. godine.

– Predsjedništvo je donijelo odluku o modernizaciji, ili plan modernizacije Oružanih snaga, čime je Vijeće ministara bilo dužno izdvojiti za svaki proračun, svake godine, određenu svotu novca. Međutim, to se nije događalo. Uvijek se to blokiralo. Prošli saziv nismo imali u dvije godine nikako usvojen proračun, bila je odluka o privremenom financiranju. Tako da sve što nabavimo, to je iz unutarnjih rezervi, sačuvamo novac – kazao je ministar Helez.

Naveo je da će ove godine, također, ostati značajna suma novca da ulože u opremu i naoružanje.

– Ali naravno, imamo i pomoć paketa koji je odobren na Summitu NATO-a u Madridu prošle godine. To je negdje u visini od 54 milijuna eura. To već polako ide i otplaćuje se. Kada su u pitanju helikopteri, po tko zna koji put, naši prijatelji Sjedinjene Američke Države su izdvojile novih 44 milijuna za nabavku helikoptera. To će biti u narednom razdoblju naš bilateralni sporazum – kazao je Helez.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)