ZOVKO: Objektivno i činjenično se prisjećati zlodjela i žrtava totalitarnih režima, komunizma, nacizma i fašizma

Vrijeme:1 min, 18 sec

Odbor za kulturu i obrazovanje usvojio je izvješće o europskoj povijesnoj svijesti. Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo usvajanjem izvješća koje naglašava nužnost njegovanja europske kulture sjećanja.

Usvojeno izvješće ističe kako se povijest nikada ne smije relativizirati, iskrivljavati ili krivotvoriti u političke svrhe, te naglašava ključnu važnost pristupa europskoj prošlosti na temelju temeljnih europskih vrijednosti kao što su humanizam, tolerancija, demokracija i vladavina prava, prenosi Hrvatski Medijski Servis

U tekst izvješća uključeni su i amandmani koje je priložila hrvatska eurozastupnica. U svojim je amandmanima Zovko pozvala na objektivno, činjenično i istinito prisjećanje na zločine, zlodjela i žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na europskom tlu tijekom 20. stoljeća, uključujući komunizam, nacizam i fašizam.

“Moramo iskoristiti lekcije naučene iz prošlosti kako bismo potaknuli međusobno razumijevanje i pomirenje unutar i između europskih naroda. Greške iz prošlosti se ne smiju ponoviti”, istaknula je Zovko.

Kako se dalje navodi u priopćenju, Zovko se u svom parlamentarnom radu aktivno zalaže za njegovanje kulture sjećanja i rasvjetljavanje zločina totalitarnih i autoritarnih režima, posebno na zapadnom Balkanu i istočnoj Europi.

Zovko je članica skupine zastupnika za njegovanje kulture sjećanja parlamenta, a u ožujku je u Europskom parlamentu organizirala konferenciju „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“, s ciljem očuvanja lika blaženog Stepinca i promicanja istinu o njegovom životu kao žrtvi totalitarnog režima.

Također, Zovko je u siječnju organizirala predstavljanje knjige “Staze pravednika – priče o herojstvu, humanosti i nadi“, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)