REAKCIJA ZAMJENIKA MINISTRA OBRANE BIH GALIĆ/Komšić je imenovao generale na štetu Hrvata

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić izjavio je da je na štetu Hrvata obavljen izbor generala na današnjoj sjednici Predsjedništva budući je Željko Komšić nezakonito ugurao jednoga svog kandidata za generala iako za to nije imao niti formalne uvjete. Ranije su u ministarstvu obrane usuglašena imena generalskoga zbora. Svi predloženi Srbi i Bošnjaci su imenovani, no ne i Hrvati.

“Ministarstvo obrane dostavilo je popis usuglašenih generala, odnosno brigadira prema Predsjedništvu i Predsjedništvo BiH je napravio izmjene samo na štetu Hrvata. Komšić je predložio generale koji nisu usuglašeni u ministarstvu, odnosno koje sam ja predložio. To je izvedeno mimo zakona. Jedan od predloženih kandidata nije imenovan na mjesto gdje je to trebalo i postavljen je čovjek koji ne ispunjava uvjete za tu generalsku poziciju. Osim toga umirovljen je general Marko Stojčić koji ima golemo ratno iskustvo, dao je golemi doprinos u Hrvatskome vijeću obrane tijekom Domovinskoga rata i jedan je od najboljih generala u BiH. On je također iznimno zaslužan za ustrojavanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, rekao je zamjenik ministra obrane BiH.

Kako se doznaje, sporno je imenovanje Komšićeva kandidata Martina Propadala koji je birokratskom odlukom promaknut za dva čina što je protivno Zakonu o obrani. Inače, general Gojko Knežević imenovan je na čelo Oružanih snaga BiH i tamo će zamijeniti Senada Mašovića, kojemu je mandat istekao još prije gotovo dvije godine. Na mjesta Kneževićevih zamjenika za operacije, odnosno resurse, izabrani su Tomo Kolenda i Mirsad Ahmić. Mirzet Lubenović je preuzeo dužnost zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH, dok su za zamjenike predloženi Nebojša Bošnjak za operacije i Zdravko Rezo za resurse. Za zapovjednika Zapovjedništva za potporu imenovan je Martin Propadalo. Јasmin Čajić je zamjenik Zapovjedništva za potporu OS BiH za operacije, a Radovan Јović je zamjenik za potporu OS za resurse. Zapovjednik Četvrte pješačke brigade je Slaven Blavicki, a Fahir Žilić zapovjednik je Pete pješačke brigade, dok je Milorad Krajšumović Šeste pješačke brigade Oružanih snaga BiH. Za glavnog inspektora u Glavnom inspektoratu Ministarstva obrane imenovan je Edin Fako.

Autor:Zoran Krešić

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)