Poljski vozači kamiona blokiraju granicu s Ukrajinom

Vrijeme:4 min, 49 sec

Nakon ruskog napada na Ukrajinu Europska unija je otvorila svoje granice za prijevoz žitarica i humanitarne i vojne pomoći. No to ide na štetu poljskih špeditera, koji sada prosvjeduju blokadom granica.

Pred poljsko-ukrajinskim graničnim prijelazom Dorohusk-Jagodzin proteže se kolona kamiona duga 30 kilometara. U njoj su uglavnom ukrajinski vozači koji se žele vratiti u svoju domovinu. Čeka se zbog toga što su poljski prijevoznici blokirali granične prijelaze prema Ukrajini. Oni time prosvjeduju protiv jeftine konkurencije iz susjedne zemlje.

To je sada dovelo do „ekspanzije” ukrajinskih prijevozničkih tvrtki na tržištu EU-a, kaže Jerzy, špediter iz grada Biala Podlaska u blizini poljsko-ukrajinske granice. „Ukrajinci su jeftini, oni ne moraju ispunjavati europske standarde, pa dakle imaju velike prednosti”, žali se on. „Oni u Europi smiju jeftinije prevoziti svaki teret, dok mi, poljski špediteri, moramo ispuniti sve EU-standarde i platiti skupa socijalna davanja.”

On kaže da su tako Ukrajinci osvojili veliki dio tržišta – na štetu poljskih špeditera. Prije su ukrajinska poduzeća obavljala 60 posto prekograničnog prijevoza, a poljska 40 posto, priča Jerzy. I navodi da je sada taj odnos 90 prema 10 u korist Ukrajinaca.

Protiv privilegija za Ukrajince

Jerzy je član nedavno osnovanog Odbora za obranu prijevozničkih tvrtki i poslodavaca u logističkoj branši, koji je pozvao na prosvjede. On zajedno sa svojim kolegom Marekom Oklinskim upravo ima 24-satnu šihtu u malom šatoru pored dva kamiona poljskih špeditera. Oni u prvom redu traže ponovno uvođenje propisanih prijevozničkih dozvola za vozače iz zemalja izvan EU-a, koje su ukinute za ukrajinske vozače. To bi dovelo do toga da poljski prijevoznici ponovo mogu osvojiti izgubljeni udio na tržištu, pojašnjava Oklinski.

Marek Oklinski
Marek Oklinski u razgovoru s reporterima DW-a na graničnom prijelazu Dorohusk-JagodzinFoto: Monika Sieradzka/DW

On izražava razumijevanje za nuždu u Ukrajini, ali kaže da ovaj prosvjed nije usmjeren protiv robe koja je hitno potrebna. „Nema problema s humanitarnim i vojnim transportima. Oni se propuštaju mimo kolone”, priča Oklinski. I dodaje da to vrijedi i za pokvarljivu robu. No za sve druge kamione vrijedi pravilo da za vrijeme blokade preko granice smiju prijeći samo tri vozila u sat vremena. Kako bi kontrolirali teret koji prevoze Ukrajinci, poljski špediteri od njih traže da im pokažu dokumente o utovaru.

Nepravilnosti i korupcija

“Ja sam već vidio kamione natovarene otmjenim limuzinama koje su službeno registrirane kao vojna pomoć i tako su propuštani preko reda”, izvještava jedan od prosvjednika, koji je želio ostati anoniman. To su potvrdili i poljski mediji koji ističu da na ukrajinskoj strani granice cvjeta korupcija. Kako su izvijestili, za 600 eura granica se može prijeći bez čekanja. Pišu i o pojedinim carinskim agencijama koje su se specijalizirale za registriranje komercijalne robe kao humanitarne ili vojne pomoći. To u razgovoru s DW-om potvrđuju i poljski špediteri.

Srdžba ukrajinskih vozača

I među ukrajinskim vozačima vlada loše raspoloženje. Kada je počela blokada oni su pokušali blokirati put poljskim vozilima. Sada granični prijelaz osigurava naoružana poljska policija. „Poljaci se osvećuju za to što moraju čekati na ukrajinskoj strani, ali mi vozači nismo krivi za to. Nije istina da im oduzimamo posao. Na kraju krajeva, oni za sebe još uvijek imaju cijelo europsko tržište”, ljutito kaže jedan vozač iz Kovela na sjeverozapadu Ukrajine.

Olakšice koje su ukrajinski vozači dobili od EU-a su moralno opravdane, dodaje Pavel ih Harkiva. „Mi smo jedini koji vozimo u ratna područja. Poljski vozač dođe najdalje do Lviva, istovari tamo svoj teret i već se osjeća kao heroj. Onda se brzo vraća kući i još je ljut što mora čekati na granici.”

Ukrajinski kamion čeka na graničnom prijelazu Dorohusk-Jagodzin
Ukrajinski kamion čeka na graničnom prijelazu Dorohusk-JagodzinFoto: Monika Sieradzka/DW

Ukrajinske optužbe na račun Poljske

Zamjenik ukrajinskog ministra za infrastrukturu Sergij Derkah već je više puta obišao svoje sunarodnjake na graničnom prijelazu u Dorohusku i dijelio hranu vozačima. On upozorava na teške posljedice ove blokade za Ukrajinu: „Mi preko područja Republike Poljske dobivamo oko 30 posto svega što trebamo za naš energetski sektor.”

Dodatne napetosti uzrokovala su i dva smrtna slučaja među ukrajinskim vozačima koji su čekali u koloni. Doduše, radilo se o prirodnim smrtima, no nakon toga je ukrajinski veleposlanik u Poljskoj Vasil Zvarič na Facebooku napisao da ograničavanje prometa roba ugrožava živote i zdravlje ljudi.

Frustracije na obje strane

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se očitovao o ovoj krizi: „Mislim da moramo dati malo vremena našim susjedima.” I dodao: „Uspjet ćemo.” Za ukrajinske vozače, koji moraju čekati po hladnom zimskom vremenu, to nije velika utjeha.

I poljski špediteri su razočarani svojim političarima. Doduše, službeno se vode poljsko-ukrajinski razgovori na razini vlada, no sadašnja poljska vlada u odlasku je u prvom redu zabavljena izbjegavanjem predaje vlasti i unutarnjim sukobima u desnom taboru. Nova poljska vlada stupit će na dužnost najranije sredinom prosinca.

Nakon dosadašnjih neuspješnih pregovora prosvjednici su najavili nastavak blokade barem do početka veljače.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)