Po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju pravo na dokup staža sada imaju i nezaposlene osobe

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

Jedno od prava koja nezaposlena osoba može ostvariti temeljem Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba je i pravo na mirovinsko osiguranje, saznaje Hrvatski Medijski Servis. Mirovinsko i invalidsko osiguranje osigurava se nezaposlenoj osobi kojoj nedostaju do tri godine mirovinskog staža do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu, u skladu sa propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

-Do listopada 2023. godine, na snazi je bila Uputa Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, kojom je pravo na mirovinsko osiguranje putem Službe bilo ograničeno na nezaposlene osobe koje su prijavljene nadležnoj županijskoj službi za zapošljavanje, a kojoj nedostaje do tri godine mirovinskog staža za stjecanje uvjeta za starosnu mirovinu u smislu propisa o mirovinskom i invalidskom osiguranju, a koja je morala provesti to vrijeme u osiguranju, a najranije od 29.12.2000. godine, kada je Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba stupio na snagu, pojašnjava za HMS Anita Perić, Rukovoditeljica Sektora za analizu, plan, informiranje i informatiku u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije.

Nova Uputa je, napominje Perić, donesena 26.10.2023. godine, i njome je pravo na dokup staža, pored ostvarivanja prava na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu, prošireno i na mogućnost dokupa staža na nezaposlene osobe koje žele pravo na mirovinu steći temeljem Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskoga rata.

Nezaposlene osobe koje žele ostvariti ovo pravo, a imaju uvjete za isto, podnose pismeni zahtjev u Podružnici/Birou rada Službe za zapošljavanje HNŽ prema mjestu prebivališta. Uz zahtjev se prilaže odgovarajuća dokumentaciju, ovisno po kojem članku Zakona o MIO ostvaruje pravo na uplatu doprinosa za mirovinsko osiguranje. Za sva pitanja i nejasnoće nezaposlene osobe se mogu obratiti Podružnici/Birou rada u kojem su evidentirani kao nezaposlene osobe.

Postupak utvrđivanja mirovinskog staža, odnosno staža osiguranja, te određivanje razdoblja koji nedostaju nezaposlenoj osobi za ostvarivanje prava na starosnu mirovini provodi Županijska administrativna služba mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Ranije su pravo na uplatu doprinosa ostvarivale nezaposlene osobe koje su podnijele zahtjev prije navršene 65 godine života. Presudom Vrhovnog suda, pravo na uplatu doprinosa ima i nezaposlena osoba koja je zahtjev za ostvarivanjem prava podnijela i nakon navršenih 65 godina života, pod uvjetom da je  u vrijeme kada je ispunjavala uvjete za uplatu mirovinskog osiguranja prema navedenim zakonskim pravilima prije navršenih 65 godina bila na evidenciji kod nadležne službe za zapošljavanje i imala nedostajućih ispod tri godine staža.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)