Može li uspjeti hrvatska „Seljačka buna“ 21. stoljeća?

Vrijeme:5 min, 26 sec

 

Odmah odgovorimo na to pitanje: Ne može! Osim u pokušaju. Koliki su razmjeri nezadovoljstva i kolika je spremnost na odlučne prosvjede i blokade prometnica, teško je procijeniti. Može se sa sigurnošću tvrditi da će Vlada, bude li nužno, nasilne poljoprivredničke blokade prometnica spriječiti „ognjem i mačem“. Istina, HDZ će zbog toga pretrpjeti štetu na izborima. No mnogo veću i nenadoknadivu štetu pretrpjet će oni kojima će i čijim će obiteljima bavljenje poljoprivredom i opstanak na vlastitim ognjištima postati neostvarivi. A napuštena zemljišta – čija će biti?

Jedan od organizatora prosvjeda, Tomislav Pokrovac, dao je danas vladi rok da njezini predstavnici dođu razgovarati s prosvjednicima, i zaprijetio da će se u protivnomu prosvjedi s blokada proširiti od utorka na cijelu Hrvatsku, pa tako i na Zagreb i sjedište vlade na Markovu trgu.
Plenković: da nema zločestih stranaka, sve bi u svinjogojstvu i u zemlji bilo u najboljem redu
“Njih instruiraju Domovinski pokret, Most, Suverenisti i neke manje stranke na istoku Hrvatske. Pravi, stvarni predstavnici svinjogojaca i poljoprivrednika okupljeni su kroz druga udruženja, u okviru Hrvatske poljoprivredne komore, s kojima smo razgovarali prošli tjedan o supstanci i mjerama. Sve što ovi ljudi rade, a nisu neskloni govoru mržnje, vjerojatno su plaćeni pa pokušavaju iskreirati problem koji ne osjećaju. Oni nemaju legitimitet i politički su orkestrirani. Javnost mora shvatiti da iza njih stoji nekoliko oporbenih stranaka.” – Tako je u četvrtak, 23. studenoga ono što se upravo zbiva objasnio javnosti nakon sjednice vlade njezin predsjednik Andrej Plenković.
Taj beskrupulozni čovjek, koji je dosad sve probleme u pravilu nastojao ’smesti pod tepih’, sada posvudašnja nezadovoljstva odnosom prema svinjogojstvu i općenito poljoprivredi i proizvodnji domaće hrane i prema demografskim i drugim politikama prepunima korupcije i pogodovanja prebacuje na neke stranke. Po logici: da nema zločestih stranaka, sve bi u svinjogojstvu i u zemlji bilo u najboljem redu.
Onaj tko je jutros, u nedjelju, slušao emisiju za selo i poljoprivrednike na prvom programu Hrvatskog radija, mogao je steći sasvim obrnutu sliku od slike koju javnosti servira gospodar Hrvatske, njezin „knez Potemkin“ 21. stoljeća. Po njegovim riječima, sve je u domovini, u svinjogojstvu, u stočarstvu, u poljoprivredi, a isto tako i u kulturi i gospodarstvu, u financijama i politici u Lijepoj našoj nezaboravno lijepo, čisto, čestito i prosperitetno. U toj kontakt-emisiji jedva se, unatoč dobro poznatoj prethodnoj kontroli i filtriranju onih na riječima oštrijih koji se uživo javljaju, mogao čuti koji kritički glas prema seljacima koji prosvjeduju, ili glas u obranu vladinih mjera i politika. Naprotiv, čulo se uglavnom ozlojeđene i ogorčene ljude, solidarne s buntovnim seljacima.
Jedan se je od slušatelja u eteru zapitao: Ne bi li ako se opet pojavi (a pojavio se) novi val bolesti koronavirusa trebalo preventivno pobiti ljude koji ju mogu prenositi dalje – onako kao što se upravo čini sa svinjama. Voditelj emisije ’gutao je knedle’, pokušavajući intervenirati jedino onda kada bi koji slušatelj bio ’nepodnošljivo’ oštar prema vladi i vlastima općenito. A kritike su se uglavnom svodile na to da se vlada u Hrvatskoj svjesno i planski bavi uništavanjem hrvatskoga svinjogojstva, hrvatskog seljaka i hrvatske poljoprivrede u korist onih koji će nam iz drugih zemalja EU-a izvoziti svoje poljoprivredne proizvode, svoje hranu, budući da mi svoje prave domaće proizvodnje, osim u velikim tvrtkama i kombinatima, ne ćemo više imati.
Hadezeovski demagozi i tri glavna zahtjeva ogorčenih svinjogojaca
Ministrica Marija Vučković i državni tajnik Mladen Pavić, tipičan hadezeovski karijerist viđen dosad na raznim funkcijama kao beskorisni i debelokožni demagog, uvjeravaju javnost da je u svinjogojstvu sve u najboljem redu. Mediji vrlo škrto izvješćuju o argumentima pobunjenih svinjogojaca i ostalih poljoprivrednika i o argumentima šire zabrinute ili ogorčene javnosti. Za to vrijeme seljaci prijete radikalizacijom prosvjeda. Državni tajnik bezobrazno ih javno pita: Tko su vam nalogodavci? – kako je njegove riječi prenijela Hina u nedjelju navečer. Ta je izvještajna agencija izvijestila da je za ponedjeljak planirana blokada glavne prometnice u Potnjanima, na ključnom prometnom pravcu na istoku Hrvatske.
Danas su im na državnoj cesti D55 kod Županje, na kojoj traktorima blokiraju prilaz graničnom prijelazu Županja-Orašje, potporu došli dati članovi Konjogojske udruge Stari graničar iz Županje. Policija im je spriječila blokadu graničnog prijelaza, a oni su odustali od nasilne akcije. Nezadovoljni mjerama koje država poduzima radi suzbijanja afričke svinjske kuge, oni već peti dan traktorima blokiraju neke prometnice na području istočne Slavonije. Kao najvažnija tri zahtjeva ističu obustavu ubijanja nezaraženih svinja, dopuštanje prometovanja zdravim svinjama te do dopuštanje da se opet održavaju svinjokolje po seoskim domaćinstvima.
Hina je prenijela i objašnjenje jednog od organizatora prosvjeda, svinjogojca Ivice Backa. On je odgovorio na pitanje zašto se odlučio na tako radikalan korak: „Zato što imam svinje. Naš premijer kaže da ih nemamo. Neka dođe, ja ih imam. Mogu ga provesti i pokazati kako nije lako hraniti 60 svinja. Sve je lijepo dok ima hrane, kada hrane nestane – bit će problema… Susjedno selo nema tih problema jer je izvan zone ograničenja, a mi smo u zoni. Svinje su zdrave, a ja ne smijem čekati.“ Ispričao je kako se prije svinjogojstva bavio ratarstvom i mljekarstvom. Požalio se kako su ga tada pogodili slični problemi. „Imao sam alfatoksin. Imao sam 50 krava, 20 junica. Imao sam izmuzište, radio sam više od 20 godina. Na kraju sam morao sve rasprodati jer nitko nije htio tri mjeseca odvesti mlijeko od mene. To je bio kraj, banke su svoje naplatile.“
Sasvim drukčije govori Antun Golubović, predsjednik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK). On je u izjavi za N1 rekao, da su, kako se prije procjenjivalo, „sutra trebali ložiti vatru i klati svinje“, no da se, eto, dogodio slučaj (ah, opet neki „slučaj“ – inače bi sve bilo sjajno!) zataškavanja svinjske kuge nedaleko od Vinkovaca, pa je došlo do eutanazije 100 i nešto svinja.
Plenković kontrolira i institucije i gospodarske komore i mnoge udruge poljoprivrednika, onako kao što kontrolira i nebrojene braniteljske udruge kada je riječ o braniteljskim pravima i očekivanjima i o neriješenim pitanjima još od Domovinskog rata. Nezadovoljnici moraju osnivati nove udruge i posezati za prijekim mjerama kako bi njihov glas uopće dopro do javnosti, i do same vlade, koja je gluha na argumente i na narodno ogorčenje.
Koliki su razmjeri nezadovoljstva i kolika je spremnost na odlučne prosvjede i blokade prometnica, teško je procijeniti. Može se sa sigurnošću tvrditi da će Vlada, bude li nužno, nasilne poljoprivredničke blokade prometnica spriječiti „ognjem i mačem“. Istina, HDZ će zbog toga pretrpjeti štetu na izborima. No mnogo veću i nenadoknadivu štetu pretrpjet će oni kojima će i čijim će obiteljima bavljenje poljoprivredom i opstanak na vlastitim ognjištima postati neostvarivi. A napuštena zemljišta – čija će biti?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)