ŽUPANIJSKA PREMIJERKA BUHAČ/Nadam se da će štrajk zdravstvenih djelatnika u HNŽ ovih dana biti okončan

Vrijeme:3 min, 55 sec

 

Gošća Dnevnika RTV Herceg Bosne bila je Marija Buhač, predsjednica novoformirane Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Odgovarajući na pitanje je li trenutno zadovoljna suradnjom s ministrima, Buhač je kazala da ima tim koji je jedan dobar spoj iskustva i mladosti.

-Za sada sam jako zadovoljna suradnjom i na prvoj sjednica Vlade se to pokazao kao dobar tim jer smo sve odluke izglasali jednoglasno. Ono što je meni jako bitno je to da svi ministri pokazuju spremnost i opredijeljenost da nekakve osobine odnosno pojedinačne interese stavimo ispod, odnosno da iznad stavimo programske smjernice koje smo donijeli na samom svom početku, kazala je Buhač.

Upitana kakva je financijska situacija u županiji te jesu li počeli s pripremama izrade novog proračuna HNŽ, Buhač je kazala da nisu jer ih tek čeka rebalans proračuna, odnosno izmjene i dopune proračuna za 2023. godinu.

“Kao ekonomist moram dati jednu širu sliku proračuna. Naime, istina je da je, prije svega kao posljedica jako velike inflacije, došlo do porasta tekućih prihoda u jednom značajnom iznosu, konkretno 13 milijuna maraka, a imamo i poraste namjenskih prihoda. Međutim, s druge strane, na rashodovnoj strani imamo jako velike poraste rashoda, prije svega porast rashoda plaća koji je posljedica kolektivnih ugovora koji su potpisani u 2023. godini. Tu se misli na kolektivne ugovore državnih službenika i namještenika, prosvjetnih djelatnika i pripadnika ministarstva unutarnjih poslova”, kazala je Buhač.

Štrajk zdravstvenih djelatnika

Osvrćući se na najveće probleme s kojima se trenutačno suočava, Buhač je istaknula da je “vrući krumpir” za novu Vlade štrajk zdravstvenih djelatnika.

“Mi smo preuzeli svoje dužnosti u situaciji kada je taj kolektivni ugovor praktično bio dogovoren. Sagledali smo tu situaciju i shvatili da nemamo zapravo financijsku pozadinu, odnosno težinu, tog kolektivnog ugovora i zaustavili se. Održali smo sastanke s predstavnicima sindikata i imenovali novi pregovarački tim”, kazala je Buhač dodajući da su upravo završili dio koji se tiče sagledavanja financijske težine kolektivnog ugovora.

Buhač je naglasila da se nada da će ovih dana pregovori biti okončani odnosno da će štrajk zdravstvenih djelatnika u HNŽ biti okončan.

Osvrnula se nova predsjednica Vlade HNŽ na stanje u zdravstvenom sektoru naglasivši da ne želi ići u populističko okončanje štrajka zdravstvenih djelatnika.

“Želimo, pored toga, vratiti stvari u zdravstvu u zakonske okvire i jasne nadležnosti svih sudionika zdravstva. Zdravstvo kao sustav je jako složen. Ova Vlada, odnosno ovaj sustav, mora osigurati novac. Iznos koji je potreban za ovaj kolektivni ugovor je 44 milijuna KM prema prvim proračunima. Mi kao Vlada, kao osnivač zdravstvenih ustanova, smo zaduženi za investicijsko ulaganje u zdravstvene ustanove, a Zavod zdravstvenog osiguranja ,sukladno zakon o zdravstvenom osiguranju, za plaćanje usluga zdravstvene zaštite. U cijeni usluga zdravstvene zaštite su i troškovi rada, odnosno plaće zdravstvenih djelatnika. To je posao koji nas sad čeka, da svi u okviru svoje nadležnosti preuzmemo svoje odgovornosti i da postavimo stvari sukladno zakonskom okviru “, kazala je Buhač.

Demografia

Još jedan gorući problem, ne samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i široj regiji jeste iseljavanje. Dakle, problemi demografije i mladih. Odgovarajući na pitanje kako će se uhvatiti u koštac s tim problemom, Buhač je kazala da statistički podaci pokazuju jako loše demografske podatke.

“Mi smo i svojim programskim smjernicama to prepoznali kao jedan od problema i ponudili čitav paket mjera kojima želimo riješiti to pitanje. Često se u javnosti spominje oslobađanje od poreza na imovinu za mlade obitelji. To je jedna od naših mjera gdje smo željeli napraviti vertikalni pristup. Vidjeli ste da se ovih dana na razini Bosne i Hercegovine razgovara o oslobađanju od PDV-a na kupnju nekretnine za mlade obitelji. Federacija BiH sudjeluje u subvencioniranju kamata za kredite, a mi smo išli na ovaj dio oko oslobađanja od poreza na imovinu. Međutim, tu moramo ostvariti suradnju i s lokalnom zajednicom jer je prihod od imovine njihov prihod”, kazala je Buhač i pojasnila da imaju i drugi plan ako lokalne zajednice ne budu mogle podnijeti teret tog oslobađanja te da će u tom slučaju ići na subvencioniranje kao županija.

Gospodarstvo

Buhač je kazala da je, pored ovih demografskih i socijalnih mjera, njen glavni cilj olakšati živote žitelja HNŽ.

-Gospodarstvo je neki drugi strateški pravac, odnosno temeljni, koji je zapravo i preduvjet za sve ovo dalje. Bez gospodarstva nema ni proračuna, ni daljnjeg razvoja, ni ovih demografskih mjera, ni napretka uopće”, kazala je Buhač.

Dodala je da želi napraviti iskorak u privlačenju sredstava iz EU fondova.

-Kada govorimo o razvoju gospodarstva, mi smo kao dva strateška pravca, odnosno djelatnosti, prepoznali turizam i poljoprivredu, kazala je Buhač. Pojasnila je da veliki potencijal vidi u pristupnim fondovima te je najavila da u planu imaju i razvijanje Ureda za europske integracije koji će omogućiti sustavniji rad na privlačenju sredtsva iz EU fondova.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)