MOSTARSKI GRADONAČELNIK KORDIĆ/Projekt “Prostori koji pokreću” od izuzetne važnosti za Mostar

Vrijeme:3 min, 41 sec

 

Konferencija “Budućnost kroz transformaciju javnih prostora”, na kojoj su kroz četiri panela predstavljeni postignuti rezultati u procesu obnove i prilagodbe prostora 12 kulturnih institucija i organizacija u Mostaru kroz projekt “Mostar – Prostori koji pokreću” podržan od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, održana je danas u Centru za kulturu.

Regionalni predstavnik organizacije People in Need (PIN) Tim Jenkins kazao je kako je navedena organizacija ponosna što je zajedno s partnerima mogla doprinijeti javnim prostorima Mostara kroz ovaj projekt.

– Vidjeli smo mnogo pozitivnih utjecaja i obnovljenih javnih prostora provođenjem projekta, jedan od takvih prostora je i Lutkarsko pozorište u Mostaru. Cilj je da se potiče sam dijalog, da se više uključuju ti javni prostori u kojima će se građani susretati, družiti i poticati zajednički dijalog. Također, pozvao bih sve građane da pogledaju Facebook stranicu projekta “Mostar – Prostori koji pokreću” i vide koje sve aktivnosti ćemo imati u iduća dva tjedna, rado ćemo im odgovoriti na sva pitanja – kazao je Jenkins.

Za prostor Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh” urađena je kompletna renovacija.

– Ovo je stvarno projekt koji je bio konkretan i vidljiv, vođeno je računa o stvarnim potrebama i konačno smo dobili prostor koji je sada živ, u koji djeca nanovo dolaze. Iako su smještene u neke dnevne boravke i centre, osobe s invaliditetom uglavnom su poslijepodne opet zatvoreni u svojim domovima, a kroz projekt naša udruga dobila je krasan prostor i “Prostori koji pokreću” zaista su nam pokrenuli puno toga u pozitivnom smislu – kazala je predsjednica Udruge “Vedri osmijeh” Danijela Kegelj.

Ravnatelj Lutkarskog kazališta Mostar Tibor Oreč istaknuo je da je navedeni projekt u Mostar donio novi dašak kulture.

– Mostar još od vremena bivše države nije imao nikakvih obnova kazališta, tako da je sva infrastruktura pogođena i ratom i zubom vremena ostarjela, tako da smo ovim projektom dobili novce i utrošili ih da naše lutkarsko kazalište ne bude samo čarobno mjesto gdje će djeca gledati predstave, to mjesto je ovom obnovom postalo njihov dom, mjesto gdje se mogu družiti. Sve prostorije koje smo obnovili sada su dobile novu dušu, a ono što je najvažnije, dobile su smijeh i viku djece koja sada mnogo više vremena provode u lutkarskim predstavama – kazao je Oreč.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je da je projekt “Prostori koji pokreću”, među ostalim, od ogromne pomoći i gradskom proračunu.

– Cijela priča počinje s veleposlanikom Fieldom dok je još bio ovdje u mandatu, početkom mog mandata prije neke tri godine, promišljanjem kako britanska vlada može pomoći Mostaru tako da moramo spominjati i prisjećati se ljudi koji su dali svoj doprinos za sve ovo skupa. Danas vidimo koliko je to bilo dobro i vizionarski za ovaj grad. Uloženo je 1,2 milijuna maraka u objekte od kulturnog značaja za Mostar i u tom kontekstu mi je ovaj projekt nevjerojatno bitan i drag. Na početku mandata imali smo puno problema oko infrastrukture u gradu i kad god bismo radili proračun uvijek je ostajala gorčina da se premalo brinemo o kulturi i zdravstvu, a više smo se koncentrirali na infrastrukturne projekte. Ovo nam je bila velika pomoć i sretan sam što danas možemo vidjeti rezultate tog projekta – kazao je Kordić.

Dodao je kako ovih dana kreće rekonstrukcija Sportsko-rekreacijske zone i kupališta Bunica.

– Grad je na ovom i svakom projektu u sklopu “Prostora koji pokreću” bio suinvestitor i podrška u kontekstu izdavanja dozvola i svih pravnih, administrativnih procedura da se sve ovo može dogoditi. Nastavit ćemo dalje, odnosno radimo kontinuirano, već imamo druge projekte koji nisu vezani uz britansku, već druge ambasade, donatore i sve ostalo. Ono što je dobro je da je Proračun Grada Mostara rastao za duplo u zadnje tri godine tako da se sad već pomalo ta infrastrukturna priča završava, prebacujemo fokus malo više na kulturu i druge segmente života u Mostaru tako da je ovo bila velika pomoć, možda u trenutku kad nam je najviše trebalo – kazao je Kordić.

U protekloj godini, više od 1,2 milijuna maraka uloženo je u revitalizaciju, obnovu i prilagodbu prostora kulturnih institucija u Mostaru s ciljem promicanja važnosti kulturnih događanja i institucija koje potiču kritičko razmišljanje i zajednički dijalog.

Tijekom konferencije također se razgovaralo o budućnosti ovih javnih prostora i njihovoj daljnjoj adaptaciji kako bi bili u punom sjaju na raspolaganju građanima, a najavljen je i “Mostarski kulturni pogled”, manifestacija koja obuhvaća dva tjedna otvorenih vrata podržanih kulturnih institucija, koje će pružiti građanima priliku za sudjelovanje u besplatnim aktivnostima i sadržajima.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)