Hoće li uskoro biti podignute optužnice za zločine nad Hrvatima u BiH?

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

BRANITELJSKE UDRUGE NA SASTANKU U TUŽITELJSTVU BIH

Koordinacija braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane u suradnji sa Zakladom za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije održali su danas sastanak sa postupajućim tužiteljima u Tužiteljstvu BiH. Braniteljske udruge željele su se upoznati što je s predmetima počinjenih ratnih zločina prema hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a tijekom rata u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Sudionici sastanka su djelomično zadovoljni odgovorima koje su dobili od Tužiteljstva BiH. A kao velik problem uočili su nedovoljan broj tužitelja koji bi mogli procesuirati sve do sada nekažnjene zločine nad Hrvatima u BiH, kao i one poput Križančeva Sela u kojemu je po presudi praktično samo jedna osoba odgovorna za ubojstvo 64 ljudi, javlja RTV Herceg Bosne.

Na sastanku je navedeno kako Tužiteljstvo intenzivno radi na slučajevima ratnih zločina u Križančevu Selu, osmero djece u Vitezu, Dusini, Bobašima, kao i na slučajevima više nestalih osoba. Ipak, napretka oko pitanja kazne za počinitelje stravičnog zločina u Grabovici i dalje nema.

Iz braniteljskih udruga navode kako dva sata na ovom sastanku nisu dovoljna za prenijeti sve bitne informacije, no, kako navode odustati sigurno neće od traženja pravde. A ovo je jedan mali, ali važan korak prema pravednom tretmanu nadležnih institucija za ratne zločine počinjene nad pripadnicima hrvatskog naroda.

Očekuju kako bi Tužiteljstvo već do kraja ove, ali i tijekom iduće godine moglo podignuti više optužnica.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)