Biden i Xi sastaju se prvi put nakon godinu dana

Vrijeme:48 sec

Američki predsjednik Joe Biden susrest će se danas prvi put u godinu dana s kineskim liderom Xi Jinpingom, na razgovorima koji bi mogli ublažiti trzavice između suprotstavljenih supersila o vojnim sukobima, trgovini drogom i umjetnoj inteligenciji, prenosi Reuters.

Međutim, duboki napredak u velikim razlikama koje razdvajaju svjetske ekonomske supersile možda će morati pričekati neki drugi dan.

Dužnosnici s obje strane Pacifika snizili su očekivanja jer će Biden i Xi razgovarati o Tajvanu, Južnom kineskom moru, ratu između Izraela i Hamasa, ruskoj invaziji na Ukrajinu, Sjevernoj Koreji i ljudskim pravima, o područjima gdje lideri nisu bili u stanju riješiti duge nesuglasice.

Biden i Xi stigli su u San Francisco, gdje su trebali održati sastanak na marginama summita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Lideri iz 21-člane grupe zemalja – i stotine izvršnih direktora – sastaju se usred kineske ekonomske slabosti, tinjajućih teritorijalnih sukoba Pekinga sa susjedima i sukoba na Bliskom istoku koji dijeli Sjedinjene Države od saveznika.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)