Izrael optužuje novinare da su znali za teroristički napad

Vrijeme:2 min, 52 sec

Fotografije i video-snimke pokazuju napad Hamasa na Izrael 7. listopada. Izraelska vlada sad predbacuje nekim stranim novinarima da su unaprijed znali za planove terorista.

Optužbe protiv uglednih medija

Na udaru kritike su veliki, međunarodni mediji, a tu se kritiku sad čuje masovno. Ministar za komunikaciju u izraelskoj vladi Shlomo Kari u otvorenom pismu se obratio američkoj televizijskoj postaji CNN, novinama New York Times, te novinskim agencijama AP i Reuters.

„Upalo nam je u oči da su određene osobe iz vaše organizacije, među njima i fotografi, već prije ovih stravičnih zločina znali za njih i možda njegovali veze sa zločincima. Nekima od vaših suradnika se predbacuje da su bili na licu mjesta, da su te zločine dokumentirali i tako postali sudionici ovih stravičnih događaja. Molim usrdno da se ta stvar temeljito istraži.”

Novinari doista i u ovom ratu izvještavaju iz neposredne blizine ratnih događanja. U Pojasu Gaze, koji je potpuno u okruženju i u koji novinari ne mogu ući izvana, trenutno rade prije svega palestinski novinari, koji su djelomice već godinama suradnici međunarodnih medija.

Vođa Hamasa Yahya Sinwar na konferenciji za medije
Vođa Hamasa Yahya Sinwar na konferenciji za medije u Gazi (snimka iz 2019. godine)Foto: Ashraf Amra/ZUMAPRESS/picture alliance

Mediji odbacuju optužbe

Novinska agencija Reuters je odlučno odbacila optužbu da je unaprijed znala za Hamasov teroristički napad. Ova agencija je potvrdila da je fotografije dobila od dvojice fotografa iz Gaze, koji rade na honorarnoj bazi. Fotografije su nastale 45 minuta nakon što su teroristi Hamasa prešli granicu prema Izraelu. I agencija AP je objavila da nije imala nikakvih informacija o napadu od 7. listopada. CNN je priopćio da je prekinuo sve veze s Hassanom Esliaiahom.

Voditelj izraelskog državnog informacijskog ureda Nitzan Chen reagirao je na to na radijskoj postaji Israel Radio: „Mene su prije svega iznenadile te reakcije. Mi ovdje ne govorimo o malim novinskim agencijama. To su četiri najveće agencije na svijetu. Svaki njihov izvještaj utječe na međunarodno viđenje stvari. Jako važno je za mene da oni koriste izgovore, kao primjerice da se radi samo o honorarnim suradnicima, ili da su se oni tek kasnije priključili. A s obzirom da su se kasnije priključili, u redu je da oni u tomu sudjeluju? I kod CNN-a i AP-a postoje osnovna etička načela.”

U ovom ratu su poginula 32 novinara

Upadljivo je da je sva kritika usmjerena protiv stranih medija i protiv palestinskih novinara. Pritom je jasno da je rad novinara u ovom ratu krajnje opasan. Od početka rata su po navodima organizacije Committee to Protect Journalists poginula 32 novinara iz Pojasa Gaze. To je rekordni broj novinara koji su poginuli u jednom mjesecu u cijelom svijetu u posljednjih više od 30 godina.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)