Biskupi iz Afrike su obranili katoličko učenje o braku i spolnosti na Sinodi

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Kamerunski nadbiskup Andrew Nkea Fuanya, jedan od biskupa na redovnom vijeću koje nadzire proces Sinode o sinodalnosti, rekao je da su afrički biskupi, koji su sudjelovali na Sinodi prošlog mjeseca u Rimu, snažno inzistirali na učenju Crkve o braku kao “zajednici između muškarca i žene.” Nadbiskup je osudio sve što odstupa od tog učenja kao “vještičarenje“.

U intervjuu s Edwardom Pentinom iz National Catholic Register, nadbiskup Fuanya rekao je da su afrički biskupi nastojali zadržati liniju katoličkog seksualnog morala tijekom rasprava na Sinodi.

“Još jedan doprinos koji je Afrika iznijela na ovoj sinodi bio je naš pogled na nauk Crkve, na ljudsku osobu i ljudsku seksualnost”, rekao je Pentinu. “U Africi brak shvaćamo kao zajednicu muškarca i žene, a sve ispod toga je vještičarenje. To je nešto što smo vrlo snažno istaknuli. Ne možemo govoriti o osjetljivosti i usmjerenjima unutar crkvenog okruženja kada to govori Evanđelje. To je ono što oduvijek govori nauk Crkve i u to vjeruju različite kulture.”

Nadbiskup Fuanya  smatra da su ostali sudionici Sinode ozbiljno shvatili afričke biskupe u njihovoj obrani katoličkog učenja o braku i spolnosti te da su uspjeli donekle moderirati taj dio sinodskog postupka.

“Shvaćeni smo vrlo ozbiljno – vrlo, vrlo ozbiljno”, rekao je. “Jako sam, jako sretan, posebno s ovim aspektom crkvenog učenja o ljudskoj osobi i spolnosti. Bila je to velika briga za Afriku. Činjenica je da smo moderirali i izbacili određene termine koji su bili vrlo politički, mislim da smo zadovoljni s tim.”

Nadbiskup je potvrdio da se svaki “dijalog” s onima koji ne drže Zapovijedi o spolnom moralu uvijek mora voditi s ciljem njihova obraćenja od grijeha.

“Bez obzira govorimo li o ‘LGBT’ osobama ili govorimo o poligamistima ili govorimo o nama, uvijek mora postojati poziv na obraćenje, obraćenje na Evanđelje”, rekao je. “Što su evanđeoske vrijednosti? Ući u dijalog sa svim tim ljudima uvijek je u vidu obraćenja. Ako to izbacimo, tada prestajemo biti evanđeoski. Više nas ne podupire Evanđelje.”

Tijekom Sinode, kenijski biskup Hieronymus Joya osudio je sodomiju i pokušaje unutar Crkve da je učine prihvatljivom, rekavši: “Nepojmivo je da smo ti i ja rođeni u obitelji i neki ljudi s perverznim ideologijama žele da činimo i živimo protivno onome što nam je Bog dao, a to je svetost života po našim roditeljima- što je izvor svih zvanja u našem redovničkom i svjetovnom društvu.”

 

quovadisecclesia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)