Vukšić poslao poruku Bliskom istoku/‘Papina načela iz 1963. vrijede i danas

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić pridružio se u utorak, zajedno sa svim biskupima iz BiH, pozivima na mir na Bliskom istoku, ali i Ukrajini te svim drugom kriznim žarištima gdje su svakodnevna stradanja i patnje ljudi i njihovih zajednica.

Nakon dvodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH nadbiskup Vukšić kazao je novinarima u Sarajevu kako oni posebice ozbiljno tretiraju pitanje mira i potrebe za mirom među ljudima.

Kazao je kako je stoga i u današnjem vremenu prikladno pozvati se na okružnicu “Mir na zemlji”, što ju je papa Ivan XXIII još 1963. godine objavio u povodu Kubanske krize.

‘Za svakoga čovjeka i za svaki narod’
Istaknuo je kako četiri načela koja su postavljena u okružnici tadašnjeg Svetog oca podjednako vrijede i danas, a to su istina, pravda, sloboda i ljubav.

“Sva četiri podjednako vrijede za svakoga čovjeka i za svaki narod”, kazao je Vukšić dodajući kako se to odnosi na sva krizna žarišta diljem svijeta uključujući tu ona na Bliskom istoku i u Ukrajini, koja su trenutačno u središtu pozornosti cijelog svijeta.

I u takvim je okolnostima zadaća Crkve uvijek ista, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup. “Mi smo propovjednici istine, mira, pravde i ljubavi i to želimo za svakog čovjeka i svaki narod”, kazao je.

Palić: BiH se suočava s trendom opadanja svećeničkih zvanja

Mostarski biskup Petar Palić kazao je kako je zaključak svih biskupa da se Crkva i u BiH suočava s trendom opadanja svećeničkih zvanja, što je slučaj u cijeloj Europi pa tome mora posvetiti posebnu pozornost, uključujući način njihove izobrazbe kroz već postojeće institucije koje djeluju u zemlji.

Komentirajući skupštinu biskupske sinode u Rimu, održanu ranije ovog mjeseca, na kojoj je predstavljao Biskupsku konferenciju BiH, biskup Palić je kazao kako je ona bila posebna jer su u njoj po prvi puta sudjelovali i laici te redovnici i redovnice okupljeni da bi razgovarali o izazovima s kojima se Crkva suočava.

“Na toj je sinodi doista prevladavalo prijateljsko ozračje gdje su svi mogli iznijeti određene teme koje dominiranju na njihovim područjima i promisliti kako danas navještati Isusovo Evanđelje”, kazao je Palić.

Podsjetio je kako teme u Africi nisu iste poput onih u Europi, no Crkva svoje jedinstvo odražava i u različitosti spomenutih tema.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)