SVETAC DANA “Sveti Engelbert”

Vrijeme:56 sec

 

Sveti Engelbert iz Kolna, nadbiskup i mučenik, rođen je 1185. u dvorcu Burg na Wupperu (Solingen), kao sin grofa Engelberta I. od Berga. Školovao se u kölnskoj katedralnoj školi. Njegova obitelj je posjedovala crkvena imanja, pa je i on bio predodređen za crkvene časti te je 1198. postao prepošt crkve svetog Jurja, a 1199., sa samo 14 godina, i katedrale u Kolnu.

Za kölnskog nadbiskupa posvećen je1217. godine. Bila su to teška vremena ispunjenim burnim događanjima, sporovima i borbama. Stao je na stranu siromašnih, nemoćnih i ugroženih i štitio ih od nasilja i samovolje plemstva. Pouzdanik cara Fridriha II., odgojitelj i savjetnik kralja Henrika VII., uspostavio je pravdu, mir i red, podigao obrambene utvrde, dodijelio gradska prava mnogim naseljima, uveo disciplinu među svećenstvom, u svoju biskupiju doveo franjevce i dominikance te gradio samostane.

Omiljen kod puka, zamjerio se i plemstvu i vlastitoj rodbini koja ga je mučki ubila 7. studenog 1225. godine. Papinski legat kardinal Konrad von Urach proglasio ga je 1226. mučenikom, a 1617. službeno je uvršten i u Rimski martirologij. Engelbertove se relikvije čuvaju u kölnskoj katedrali.

 

hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)