AUSTRIJSKI MEDIJI/Tisuće novih džihadista u Austriji, nadziru se veze s radikalima iz BiH

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

Međunarodne tajne službe smatraju da je Austrija s pravom podigla stupanj upozorenja na opasnost od terorizma, jer je sve više slučajeva regrutacije među mladim džihadistima, koji se regrutiraju na propalestinskim prosvjedima, ali i putem Telegrama i TikToka, navodi austrijski list Österreich” pod naslovom “Beč: tisuće džihadista, ćelija Hamasa & Cyber rat””.

Iako je austrijski ministar Karl Nehammer jučer izjavio da “ne postoji konkretna prijetnja”, list “Österreich” ističe da se Austrija već dugo smatra “sigurnom lukom” i utočište povratnika radikalnih islamističkih skupina.

“Kako Hamas, tako i Muslimansko bratstvo djeluju na ovim prostorima. Također, posljednjih godina sve su primjetnija putovanja iz Austrije u Gazu, Teheran, Siriju ili u Katar i opet nazad u Beč”, napominje list. Dodaje kako su u Austriji službeni simboli terorističkih organizacija zabranjeni, te da su osobe bliske tim krugovima pod nadzorom državnih sigurnosnih organa te da se prati sve, između ostalog, i njihova putovanja.

U nastavku se upozorava na povezanost osoba radikalne islamističke scene u Austriji, s onima u Njemačkoj, koje nadzire njemački Državni ured za zaštitu ustava i po tom pitanju usko surađuje s austrijskim kolegama. Ali, nadziru se i drugi:

“Naravno, nadzire se i ono što se događa između radikala iz Bosne i Hercegovine i domaćih radikala, nadziru se njihove veze. Domaća državna sigurnost već neko vrijeme ima fokus na pojedinim muslimanima u Beču i Grazu, piše “Österreich”.

Regrutiranje novih članova u radikalne islamističke krugove, u međuvremenu se većinom odvija preko “propalestinskih” prosvjeda i društvenih mreža, tvrdi austrijski dnevni list, uz tvrdnju:

“Dok Instagram i Facebook barem pokušavaju izbrisati terorističku propagandu, mlade islamisti se preko Telegrama i TikToka otvoreno pozivaju na prosvjede nasilja, koje bi, prema uputstvima, potom trebali postaviti i na – live stream”. Ono što posebno zabrinjava su tzv. “vukovi samotnjaci”, pojedinci koji se sada osjećaju “osnaženim” i koji bi sada mogli izvesti napade širom Europe, uključujući Austriju”, piše Österreich.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)