Egipat domaćin mirovnog samita o Gazi, još se ne zna tko (ne)dolazi

Vrijeme:1 min, 15 sec

Egipat u subotu održava samit o krizi u Gazi, u jeku sve većih strahovanja od šireg bliskoistočnog rata, ali odsustvo visokog dužnosnika glavnog izraelskog saveznika Sjedinjenih Država i nekih drugih čelnika umanjilo je očekivanja o tome što može ostvariti.

Na brzinu sazvan mirovni samit u Kairu, dok sukob i dalje bjesni, okupit će nekoliko arapskih i europskih šefova država i vlada, skupa s ministrima vanjskih poslova.

Oni će se sastati dok Izrael priprema kopneni napad na Gazu nakon napada Hamasa 7. listopada u kome je ubijeno 1.400 ljudi. Više od 4.100 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj kontraofenzivi, u jeku rastuće humanitarne krize u Gazi.

Od 15 sati po srednjoeuropskom vremenu nije bilo riječi o tome tko će predstavljati Sjedinjene Države, niti hoće li velike sile Kina i Rusija prisustvovati.

Egipat je malo toga objavio o ciljevima skupa, osim izjave egipatskog predsjedništva od 15. listopada da će samit pokrivati nedavna dešavanja koja uključuju krizu u Gazi i budućnost palestinskog pitanja.

– Za sada nema preciznog pregleda sudionika. Mnogo toga se još uvijek mijenja – rekao je jedan europski izvor.

Njemački kancelar Olaf Scholz i britanski premijer Rishi Sunak neće prisustvovati, dok nema riječi o tome hoće li doći francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Arapske zemlje izrazile su bijes zbog izraelskog bombardiranja i opsade Gaze bez presedana, u kojoj živi 2,3 milijuna ljudi.

Europske zemlje bore se da se dogovore o jedinstvenom pristupu krizi, osim osude napada Hamasa, nakon nekoliko dana konfuzije i kontradiktornih poruka, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo