Vojni analitičar otkrio tko ima koristi od sukoba na Bliskom istoku

Vrijeme:3 min, 6 sec

 

 

Nakon što je Hamas napao Izrael, a Izrael i službeno proglasio ratno stanje, pojačavaju se osvetnički napadi. No traju i napadi Hamasa na Izrael, a glasne eksplozije čule su se u središnjem dijelu zemlje i predgrađima Tel Aviva. Kakve će posljedice ovoga sukoba biti na globalnoj razini i koja je uloga velikih sila?

Marinko Ogorec, vojni analitičar, smatra da je zatajio cijeli izraelski sigurnosni sustav.

– Očito su se jako opustili i to im se osvetilo. Izrael već dugo nije imao takvih šokova, bili su potpuno iznenađeni. Uz to su pretrpili velike žrtve, istaknuo je.

Prvo takvo strateško iznenađenje Izrael je doživio za vrijeme Jomkipurskog rata. Razlika je što se tada radilo o sukobu dviju vojski, a danas svjedočimo “ubijanju radi ubijanja”, rekao je Ogorec.

– Što je cilj terorizma? Posijati strah i paniku, napraviti nered, masakrirati ljude, rekao je Ogorec dodajući da se Izrael uspio brzo konsolidirati.

Situacija je sada pod nadzorom Izraela. Bitaka praktički nema, sukobljene strane razmjenjuju projektile.

– Uključila se izraelska proturaketna obrana, dosta dobro štiti svoj prostor. Kopnena operacija se još ne odvija. Pretpostavljam da se sada za to pripremaju, rekao je Ogorec.

Ako dođe do kopnene operacije, Ogorec upozorava da će biti izuzetno puno kolateralnih žrtava i na jednoj i na drugoj strani.

– Izrael za sada, ružno rečeno, ima bonus toga da je žrtva, ali ako bi ušao u opcije koje bi rezultirale žrtavama na drugoj strani, vrlo brzo bi izgubio taj bonus, rekao je vojni analitičar.

“ Što je cilj terorizma? Posijati strah i paniku, napraviti nered, masakrirati ljude. ”
Marinko Ogorec, vojni analitičar

Ne vjeruje da će se sukob uspjeti riješiti mirnim putem.

– Činjenica je da je Hamas produžena ruka Irana. S Izraelom, blago rečeno, ima neprijateljske odnose. Cijela priča može se povezati s time da Iran i Saudijska Arabija pokušavaju normalizirati odnose. Ako bi se to dogodilo, došlo bi do kompletno nove arhitekture političkih odnosa na Bliskom istoku gdje bi Iran postao sekundarna vojna sila što im nikako nije u interesu. Bi li se Katar mogao uključiti kao posrednik između Izraela i Irana, nekakvi pomaci su već tu, to je već stvar tihe diplomacije, istaknuo je Ogorec i naglasio kako se s Hamasom ne može pregovarati.

“Izrael za sada, ružno rečeno, ima bonus toga da je žrtva, ali ako bi ušao u opcije koje bi rezultirale žrtavama na drugoj strani, vrlo brzo bi izgubio taj bonus.”
Marinko Ogorec, vojni analitičar

Ogorec je rekao kako su Sjedinjene Države vjerni saveznik Izraela.

– Nosač zrakoplova koji šalju izraz je američke potpore, ali on de facto Izraelu nije potreban jer ima sve kapacitete da sam riješi problem, rekao je.

Naglasio je kako se stvarni rat u Ukrajinu ne može usporediti s “terorističkom aktivnosti na koju će Izrael reagirati”.

Bidenovoj administraciji trenutni sukob, rekao je Ogorec, donekle čak i odgovara.

– Došlo je do određenih disonantnih tonova oko pomoći Ukrajini. Vidimo da ima problema između republikanaca i demokrata. Ovdje nema prijepora, i jedni i drugi su za potporu Izraelu. To je vjetar u jedra Bidenovoj administraciji, poručio je Ogorec.

Uključenje Irana u sukob značilo bi ozbiljnu eskalaciju, smatra vojni analitičar.

– Uključivanje Hezbolaha već bi bio veliki problem, mogli bi govoriti o kompliciranju situacije jer bi Izrael morao odvojiti snage na dva ratišta, što bi i za njega bila izazovna stvar, rekao je Ogorec.

Cjelokupna situacija na Bliskom Istoku odgovara Putinu jer je skrenuta pozornost s rata u Ukrajini.

– Svi su fokusirani na Bliski istok. Ukrajina je trenutno pomaknuta u stranu. I jedna i druga strana mogu izvoditi neke operacije koje ne bi mogle kada su u fokusu javnosti.

Teško je procijeniti koliko će sukob trajati.

– Moglo bi trajati razmjerno kratko, a moglo bi i poprilično dugo ako dođe do uključivanja nekih drugih čimbenika, kazao je Ogorec.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)