Predsjednik Milanović u Portu/Prihvatiti ukidanje jednoglasnog odlučivanja unutar EU značilo bi veleizdaju

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

“Sve države članice EU ne razmišljaju isto, o nekim bitnim stvarima stavovi se dosta razlikuju kao oko reforme i institucionalne prilagodbe Europske unije. Neke se države članice, konkretno  Francuska i Njemačka, zalažu za to da se ukine jednoglasno odlučivanje, odnosno da se članice preglasavaju u pitanjima poput nacionalne sigurnosti ili financija. Onaj tko to prihvati u ime Hrvatske počinio je čin veleizdaje. Za mene je uznemiravajuća već sama činjenica da se o tome razgovara”, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon sastanka šefova država članica EU iz “Arraiolos grupe” koji je održan u Portu u Portugalu.

„Ja na to neman drugog utjecaja osim da upozorim. Ušli smo u EU pod pretpostavkom očuvanja nacionalnih interesa kada su u pitanju najosjetljivije stvari, dok smo se istovremeno podvrgli drugim sustavima odlučivanja u 90% stvari. Međutim, neke stvari su naime intimni prostor.  Ne može se manjim državama nešto nametati, jer ako se to desi znači da postajemo jedna država. Već smo prošli to s Austro-Ugarskom i Jugoslavijom i to nije za igru jer se radi o ozbiljnim stvarima“ istaknuo je.

Nadalje govoreći o razlozima ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Predsjednik Milanović je kazao kako nismo ušli iz dubokih ideoloških uvjerenja, jer je to neozbiljno razmišljanje, nego u želji da legitimno iskoristimo neke pogodnosti. S druge strane, primili su nas kako bi na relativno jeftin i legitiman način iskoristili naše tržište i  naše prednosti.  „To je tako, ništa drugo osim toga. Nemoguće je raditi federaciju od skoro 30 država na ovakav način. To je uspjela Amerika jer su to bili teritoriji bez povijesti, identiteta i kolektivnog iskustva. Međutim, Europa je zajednica političkih nacija koje su davno nastale. Idemo zajedno, ali isto tako idemo i svojim putem“ poručio je.

Što se tiče situacije u Ukrajini, Predsjednik Republike kazao je kako je „geografija sve“ budući da Portugal, Poljska, Estonija ili Hrvatska ne gledaju isto uzimajući u obzir da su povijesna iskustva različita, te da su ona bitna budući da definiraju stavove, strahove i očekivanja. „Nema tu država koje su neprijateljski nastrojene jedna prema drugoj, već imaju drugačije poglede. Neki smatraju da bi Ukrajina već sutra trebala ući u NATO savez, dok ja držim da to ne dolazi u obzir“ istaknuo je i dodao kako je to teško uskladiti.

Osim hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića na 18. sastanku „Arraiolos grupe“ bili su domaćin ovogodišnjeg sastanka, predsjednik Portugalske Republike Marcelo Rebelo de Sousa, predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev, predsjednik Republike Estonije Alar Karis, predsjednik Republike Finske Sauli Niinistö, predsjednica Helenske Republike Katerina N. Sakellaropoulou, predsjednica Mađarske Katalin Novák, predsjednik Irske Michael D. Higgins, predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella, predsjednik Republike Latvije Edgars Rinkēvičs, predsjednik Republike Malte George Vella, predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda, predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar te počasni gost predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis.

 

predsjednik.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)