MASOVNI UDAR IZ POJASA GAZE NA IZRAEL/Spremni smo na rat; HAMAS;Ispalili smo 5.000 raketa

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Izraelska vojska rekla je da je spremna za rat nakon subotnjeg masovnog napada na Izrael iz palestinskog Pojasa Gaze, a Hamas je objavio početak vojne operacije protiv Izraela, javljaju svjetske novinske agencije. Islamistički pokret Hamas izveo je u subotu najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Dok su se sirene upozorenja zavijale diljem južnog i središnjeg Izraela, uključujući Jeruzalem, izraelska vojska je rekla da je spremna za rat a premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitan sastanak sigurnosnih dužnosnika. Ovaj incident je najozbiljniji otkad su Izrael i Hamas vodili desetodnevni rat 2021. godine, a izraelski mediji izvještavaju o oružanim sukobima između skupina palestinskih boraca i snaga sigurnosti u gradovima na jugu Izraela.

Vojni zapovjednik Hamasa Mohamad Deif objavio je početak “vojna operacije” protiv Izraela, pozivajući Palestince posvuda na borbu. “Ovo je dan najveće bitke za okončanje posljednje okupacije na zemlji”, rekao je i dodao da je ispaljeno 5000 raketa. Jedna je Izraelka poginula, a 15 je ozlijeđeno u raketnim napadima, prema hitnim službama. Izraelska vojska je rekla da njene snage djeluju unutar Gaze, ali nije navela detalje.

– Određeni broj terorista infiltrirao se na izraelski teritorij iz Pojasa Gaze – rekla je vojska u priopćenju, dodajući da je stanovnicima područja oko Pojasa Gaze rečeno da ostanu u svojim domovima. Izraelski mediji izvijestili su da su naoružani napadači otvorili vatru na prolaznike u gradu Sderotu, u južnom Izraelu, a snimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju sukobe na gradskim ulicama, kao i naoružane muškarce u džipovima.

Palestinski mediji također su izvijestili da su brojne Izraelce zarobili borci, a Hamasovi mediji su objavili video snimku na kojoj se očito vidi uništeni izraelski tenk. Ured premijera Benjamina Netanyahua priopćio je da će se on sastati s najvišim sigurnosnim dužnosnicima u nadolazećim satima, a ministar obrane Yoav Gallant odobrio je mobilizaciju rezervista. Gallant je proglasio “specijalnu sigurnosnu operaciju” u radijusu do 80 kilometara od Pojasa Gaze kako bi izraelska vojska mogla bolje zaštititi civile.

U Gazi se mogla čuti tutnjava od ispaljivanja raketa, a stanovnici su prijavili oružane sukobe duž ograde za razdvajanje s Izraelom, u blizini južnog grada Khan Younis, i rekli su da su vidjeli značajna kretanja naoružanih boraca. Izraelska služba hitne pomoći rekla je da su timovi poslani u područja u južnom Izraelu u blizini Gaze.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori