Featured Video Play Icon

DR. AKRAP: Jedan dio bošnjačke politike provodi politiku putinizma – ekscesi poput izbora Komšića neće se više ponavljati

Vrijeme:3 min, 45 sec

 

Stručnjak za sigurnosna pitanja iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba dr. sc. Gordan Akrap rekao je u emisiji Kompas RTV Herceg-Bosne kako jedan dio bošnjačkih stranaka provodi politiku putinizma u BiH.

„Kada govorimo o putinizmu, odnosno o toj velikoj strategiji Putinove Rusije to je koncept ruskog svijeta koji Vučić pokušava preslikati na srpski svijet, a taj govor jezika vidi se i u BiH, kazao je Akrap.

Objasnio je kako neke bošnjačke stranke grade priču „svi nas žele napadati, mi smo jedini koji smo pravi zaštitnici naših bošnjačkih, nacionalnih i vjerskih interesa, mi smo ti koji se možemo braniti, mi ćemo se ako treba i prebrojavati i ponovo ćemo se organizirati.“

Kazao je kako je to politika negiranja prava drugima na postojanje, sigurnost, demokraciju i prava koja se u normalnim demokratskim društvima jamče. „Hrvati koliko su god najmalobrojniji – konstitutivni su narod Bosne i Hercegovine. I tu je ta stavka koja je početna i završna. Sva tri naroda su jednako konstitutivna“, kazao je dr. sc. Akrap.

Rekao je kako je u politici SDA viđenje građanskog društva sve samo ne građansko. „Ima tu panislamizma, velikobošnjačkog nacionalizma, jugoslavenskog unitarizma, socijalističkog etatizma…“ Naglasio je da države koje su svjesne svojih razlika među stanovništvom ne dopuštaju majorizaciju, bez obzira koliko jedan narod bio brojan, koliko drugi bio malobrojan jer znaju da to nije temeljno načelo demokracije. „No, BiH ide u pravcu stabilizacije i demokratizacije, da bude održiva, dodao je.

Najavio je kako je rješavanje uzurpacije hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH sljedeća faza.

„Mislim da se ide u tom pravcu da se ekscesi poput izbora Komšića neće ponavljati. Stvari će se vraćati na početne postavke daytonsko-pariških mirovnih sporazuma tako da za sada nema ništa ni od trećeg entiteta. Istodobno kada govorite o građanskoj državi, a ustvari gurate jednu naciju, odnosno jedan entitet ispred drugih i namećete taj koncept velikosrpskog etatizma, jedan čovjek, jedan glas, u ovakvim državama to ne može. Ne može, ne ide to tako ni u modernim demokracijama. Pogledajte kako je organiziran sustav u Belgiji, a kako u Švicarskoj, kazao je.

On samatra kako iza sukoba na Kosovu stoje radikalni ekstremisti iz Srbije i Rusije koji bi vrlo lako mogli potaknuti određene radikalne krugove na činjenje nasilnih djela uključujući i terorizam.

„Rat se ne može ponoviti. Međutim, izjave u BiH – mi znamo koliko nas je, mi imamo oružje, mi znamo kako se koriste bezposadne letjelice ili dronovi na tragu su onoga što je Vučić napravio u Srbiji. Radikalizirao je društvo do te mjere da je potrebna jedna mala iskra da se pokrene lanac nasilja. Zato je bitno snažno i potpuno izgrađivati institucije Bosne i Hercegovine kako bi uistinu postala demokratska država, kazao je dr. Akrap.

O migrantskoj krizi je istaknuo kako je Europska unija iz 2015. godine neke stvari naučila, a neke nije.

„Postoje pravila i dokumenti u međunarodnoj zajednici, kojih su u posljednje vrijeme migranti svjesni, jer su upoznati s pravima od strane različitih organizacija i civilnog društva. Oni koji nezakonito prelaze granicu bez dokumenata, ne bi trebali imati ta prava, ustvrdio je.

Objasnio je da kada na granicu dođe pet ili sto osoba bez dokumenata po sadašnjim pravilima ako zatraže azil moraju ih smjestiti i dati im određena prava. „Brojni političari u Europi pokazuju potrebu za promjenom pristupa prema ilegalnim migracijama. EU ide u pravcu promjene zakonodavstva na način da će se ilegalne migracije početi i tretirati kao ilegalne migracije, kazao je Akrap.

Za rusku agresiju na Ukrajinu je kazao kako neće biti napada nuklearnim oružjem i što više Medvedev, Putin i Lavrov govore o tome to je samo znak da im je na terenu sve teže i teže. „Rusija će dobit bitku, a izgubit će rat. U padu je sa svojim vojnim i političkim sposobnostima, a snaga je nikakva“, objasnio je dr. sc. Akrap.

Naglasio je kako devastiranje Partizanskoga groblja u Mostaru ima veze s hibridnim ratom te ga je usporedio sa slučajevima iz 1990-tih u Hrvatskoj i s ruskom agresijom na Ukrajinu.

„Veliki broj spomenika partizanske naravi u Hrvatskoj je srušen i uništen devedesetih, a to je bilo ciljano. Minirano je i židovsko groblje, postavljeni su eksplozivi na ulaz u Židovsku općinu u Zagrebu – to je operacija Labrador gdje su srpske jugoslavenske službe pokušale sotonizirati Hrvatsku i hrvatsko vodstvo. U Ukrajini je Putinova Rusija za cilj postavila denacifikaciju. Vidim taj narativ i u BiH. Takve aktivnosti su destruktivne i sotonizirajuće. Nisu izuzetak nego pravilo kada se pokušava na simboličnoj razini proglasiti određeni narod štetnim ili negativnim“, poručio je dr. sc. Akrap.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)