BUDIMPEŠTA/Orban ugostio Dodika u samostanu, BiH i Srbiju smatra počasnim susjedima

Vrijeme:55 sec

 

Mađarski premijer Viktor Orban primio je u samostanu karmelićana Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Tom prilikom, kako prenosi Pannon RTV, Orban je rekao da Mađarska smatra Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju svojim počasnim susjedima.

“Odnosi Mađarske i Republike Srpske i BiH su i dalje odlični, a mi ćemo učiniti sve da ojačamo suradnju, što se ogleda u zajedničkim projektima koje smo već započeli”, rečeno je na sastanku.

Razgovarano je o tome da mađarske kompanije imaju značajan investicijski i trgovinski potencijal u financijskom sektoru, energetici i telekomunikacijama, koje namjeravaju iskoristiti i u BiH.

Viktor Orban je jasno stavio do znanja da je očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana izuzetno važno za sigurnost Mađarske i Europske unije.

“S mađarske strane, oštro se protivimo upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba, koje zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija”, objasnio je on.

Orban se nada da će Bosna i Hercegovina dalje napredovati u procesu europskih integracija. Cilj je da tijekom mađarskog predsjedavanja EU u drugoj polovici 2024. godine, integracija Zapadnog Balkana dobije posebnu pažnju u Europskoj uniji.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)