PO APELACIJI ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA/Ustavni sud BiH osporio dva zakona donesena u Republici Srpskoj

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku kojom se utvrđuje da Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske nije usklađen s člankom Ustava BiH koji se tiče pravnog poretka i nadležnosti institucija.

Također, osporava se nekoliko odredbi Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske je podnio Šefik Džaferović dok je obavljao funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ključni elementi ovog zahtjeva su neusklađenosti osporavanih zakona s odredbama Ustava BiH koje se tiču uspostavljanja jedinstvenog tržišta na teritoriji cijele BiH, ljudskih prava i osnovnih sloboda, međunarodnih standarda i principa nediskriminacije.

Ustavni sud je na svojoj sjednici održanoj jučer zaključio da nije u skladu s Ustavom BiH odredba Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju RS-a koja govori o tome da Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske predstavlja RS na međunarodnim konferencijama, skupovima, međunarodnim organizacijama i udruženjima unutar svoje nadležnosti, te da Agencija surađuje s međunarodnim organima, tijelima i institucijama koje su odgovorne za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta.

Osim toga, isti zahtjev koji je 2021. godine podnijelo sedam izaslanika Vijeća naroda RS-a rezultirao je ocjenom Ustavnog suda da nisu u skladu s Ustavom BiH ni određeni dijelovi članka osam Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske koji se odnose na nadležnosti Agencije.

Izuzeti su samo dijelovi koji se tiču prikupljanja i obrade podataka o sustavu visokog obrazovanja i drugih sustava povezanih s visokim obrazovanjem, te podrške znanstveno -istraživačkom radu svih zainteresiranih strana u oblasti osiguranja kvaliteta, kao i nadležnosti Agencije da obavlja i druge poslove u skladu s ovim zakonom, propisima iz oblasti visokog obrazovanja i Statutom.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)