Drama i žestoke svađe iza kulisa Maksimira/Kako je Mamić pokušao srušiti kvorum i igra li dvostruku igru s Barišićem

Vrijeme:4 min, 12 sec

 

Vrlo dramatično je bilo iza kulisa sjednice Skupštine Dinama, koja je imala povijesne konture…

Upravljačka kriza u Dinamu je zaključena, barem privremeno, ako se uskoro ne otvore novi problemi.

Budući da je već prije sjednice Skupštine procurila informacija da se sljedbenici Damira Zorića, za kojeg se spekulira da je produljena ruka Zdravka Mamića iz Međugorja, neće pojaviti na sjednici, trebalo je samo pratiti koji će se skupštinari doći pred lift koji vodi u Ložu Maksimir, da bi se zaključilo hoće li biti kvoruma.

Kada su uočeni skupštinari koji su na Skupštini u ožujku bili u Zorićevom taboru, bilo je jasno da će struja Mirka Barišića odnijeti pobjedu. Na kraju su se okupila 43 skupštinara, što je bilo više nego dovoljno za kvorum i nastavak sjednice jer je potreban minimalan broj prisutnih 41.

Izbor Izvršnog i Nadzornog odbora prošao glatko

Najvažniji zadatak prošao je glatko, a to je izbor Izvršnog i nadzornog odbora. Iako predstavnici navijača, kako ih se kolokvijalno naziva, nisu dobili što su prvotno tražili, a to je četiri mjesta u Izvršnom i dva u Nadzornom odboru, ipak su gotovo jednoglasno podržali izbor imena.

Iz redova navijač u IO su ušli Dubravko Skender i Ivan Nauković, dok je u NO-u njihov predstavnik Saša Pavličić-Bekić. Dakle, jasan je zaključak da su predstavnici navijača naposljetku popustili.

Kakva su obećanja dobili zauzvrat i jesu li uopće išta dobili po pitanju novog Statuta i demokratizaciji kluba, o kojem uopće nije bilo riječi na ovoj Skupštini, iako je to prvi proklamirani cilj „novog vala“ i zagovornika demokratizacija kluba, odnosno načela „jedan član, jedan glas“, koji je, uzgred rečeno, netragom nestao u bespućima borbi za Dinamovo žezlo.

Je li ovo konačni poraz Zdravka Mamića?

Znači li sve ovo konačni poraz Zdravka Mamića, odnosno Damira Zorića i njegove struje u Dinamu? Još uvijek je prerano za konačne zaključke, povijest praćenja maksimirskog kluba to nas uči, no činjenica je da je Mamić izgubio moćan alat u Skupštini.

Kako doznajem, nekoliko sati prije Skupštine Mamićeva frakcija, pa i sam Mamić, vršili su silne napore da sruše kvorum i da tako ne dođe do sjednice. Iza kulisa odvijala se prava drama, pa i u blizini Maksimira, gdje je nekoliko minuta prije početka Skupštine trajao verbalni obračun između grupe „zorićevaca“ i trojice njihovih dojučerašnjih sljedbenika.

U odnosu na Skupštinu iz ožujka, kada je Barišićeva struja imala 36 ili 37 ruku, ovisi o tumačenju jer je prebrojavanje bilo brzinsko i teško je bilo ustanoviti je li bilo i točno, sada je Barišić mogao računati na 43 ruke. To znači da je bilo 6 ili 7 „preletača“, uključujući i one koji se nisu ni pojavili na ožujskoj sjednici, a pretpostavljalo se da su na Mamićevoj strani.

Drama i svađe u blizini Maksimira

„Zorićevci“ su tu trojicu uvjeravali praktički dio posljednje minute. Da su ih uvjerili, srušili bi kvorum, no nisu uspjeli. I što sad? Koji je rezultat okršaja Barišićeve i Zorićeve, odnosno Mamićeve struje? Postoje dvije spekulacije:

Prva je da se Mamić opet preračunao kao i kod zadnje Skupštine i loše odigrao partiju pokera. Do zadnjeg trenutka neki su ga uvjeravali da ne pokušava srušiti kvorum nego da naloži svojim sljedbenicima da sudjeluju na sjednici i daju prijedloge. Jasno je da bi bili preglasani, ali barem bi ostavili konstruktivan dojam i nastavili igru. Ovako su posve izbačeni i teško da se mogu oporaviti do sljedeće bitne Skupštine, na kojoj će se birati novi skupštinari a možda i novi IO i NO.

Druga je spekulacija da je Mamić odigrao dvostruki pas s Barišićem i napravio igrokaz kako ne bi ispalo da je hladno otpilio svoje sljedbenike, a zauzvrat je dobio obećanje da će sudjelovati u kreiranju klupske politike, prije svega sportske, što njega vjerojatno najviše zanima.

Igra li Mamić dvostruku igru s Barišićem?

Što je bila alternativa? Da ne bude kvoruma, da se raspusti Skupština i da upravljanje klubom preuzmu Grad i država, a tom slučaju tko zna što bi bilo s kompletnim vodstvom, odnosno cijelom družinom na koju Mamić još uvijek ima kakav-takav utjecaj. Došli bi potpuno novi ljudi i sve veze bi bili presječene. To je logično razmišljanje.

Drugim riječima rečeno, spekulacija je da je Mamić prihvatio to što mu se ponudilo jer već odavno mu je jasno da mu je utjecaj nepovratno oslabio i da mora smanjiti apetite. E, sad, što je prava istina pokazat će vrijeme, a pogotovo prijelazni rokovi. Činjenica je isto tako da je Barišić zaustavio demokratizaciju i snažnije ulaženje navijača u strukture kluba, a to mu je bilo najbitnije.

Što će biti od novog Statuta, hoće li i koliko mjesta u Skupštini dobiti navijači, pitanje je koje će se rješavati sljedećih mjeseci, a ne bi odveć začudilo i da ne dođe na dnevni red tako skoro. Barišić je opet vješto odigrao igru, mnoge je preveo preko vode žedne; navijačima je zasad dao tek mrvice, a „zorićevce“ je izbacio iz igre i sačuvao predsjedničku funkciju, dok je odnos s Mamićem otvorena nepoznanica. Kako god, u ovom trenutku čini se da je Barišić veliki pobjednik u ratu za Dinamovo žezlo.

 

gol.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)