Kardinal Sarah istaknuo svoju podršku tradicionalnoj latinskoj misi, žaleći zbog pokušaja njezinog ukidanja

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

U teološkom članku objavljenom u časopisu Communio, koji je sada dostupan na Internetu, kardinal Robert Sarah je govorio o svojoj podršci tradicionalnoj latinskoj misi, žaleći zbog pokušaja njezinog ukidanja.

Pa piše:

Zaista je žalosno što su motu proprio Traditionis custodes (16. srpnja 2021.) i s njim povezani Responsa ad dubia (4. prosinca 2021.), koje mnogi doživljavaju kao akt liturgijske agresije, čini se narušili mir i možda čak izazvali prijetnju jedinstvu Crkve.

Osvrnuo se i na popularnost latinske mise među mladima, navodeći:

O ovoj stvarnosti također mogu svjedočiti iz mnogih susreta s mladim ljudima— laicima, redovnicima, sjemeništarcima i svećenicima— čija su zvanja u svijetu, bilo kršćanski brak, bilo redovnički ili apostolski život, utemeljena i hranjena starijim liturgijskim oblikom na istinski životvorni način. U tom smislu, nikada ne mogu zaboraviti svoj posjet Duhovskom hodočašću Pariz-Chartres 2018.: kakvu nadu ti mladi ljudi daju Crkvi danas i budućnosti!

Članak razmatra ulogu koju su kardinal Ratzinger i kasniji papa Benedikt XVI. imali u liturgiji, uključujući promišljanje kasnih 1980-ih o improvizacijama s misom Novus Ordo:

Umjesto razvijene liturgije, neki su postavili svoju samotvornu liturgiju. Izašli su iz živog procesa rasta i postajanja i prešli na stvaranje. Više nisu željeli nastaviti organsko nastajanje i sazrijevanje nečega što je stoljećima živjelo, već su to – po modelu tehničke proizvodnje – zamijenili pravljenjem, neukusnim proizvodom trenutka.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

 

quovadisecclesia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)