(FOTO)Zelenski/Ukrajinci masovno podmitili liječnike i pobjegli od vojske u inozemstvo

Vrijeme:1 min, 24 sec

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je u srijedu ono što je opisao kao sustavnu korupciju u medicinskim izuzećima od vojne službe za ljude koji izbjegavaju novačenje rekavši da je sustav podložan mitu i masovnim odlascima u inozemstvo.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da je Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu razmotrilo podatke koji pokazuju opseg lažnih izuzeća od vojne službe, primanja mita i bijega u inozemstvo od invazije u veljači 2022. Naveo je i da se istraga o sumnjivim medicinskim izuzećima još uvijek provodi.
“Postoje primjeri regija u kojima se broj izuzeća od vojne službe zbog odluka liječničke komisije udeseterostručio od veljače prošle godine”, rekao je.

Zelenski je naveo kako je istraga razotkrila koruptivne radnje u različitim regijama i od strane dužnosnika na različitim položajima, uključujući mito u rasponu od 3.000 do 15.000 dolara.

Poručio je i da je potrebna posebna analiza kako bi se utvrdio broj ljudi koji su pobjegli u inozemstvo, uglavnom na temelju odluka liječničke komisije.

“Govorimo o najmanje tisućama pojedinaca”, upozorio je.

Zelenski je ovog mjeseca smijenio sve čelnike ukrajinskih regionalnih centara za novačenje vojske.

Rekao je i da je više od stotinu kaznenih slučajeva otvoreno u opsežnoj istrazi pokrenutoj nakon skandala s korupcijom u uredu za zapošljavanje u južnoj regiji Odesa prošlog mjeseca.

tportal.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)