Macron: Francuska je spremna podržati vojnu akciju ECOWAS-a u Nigeru

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Francuska je spremna podržati sve napore, uključujući eventualnu vojnu intervenciju koju bi pokrenula Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) kako bi se uspostavio ustavni poredak u Nigeru, rekao je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Podržavamo diplomatsku i, ako se odluči, vojnu aktivnost ECOWAS-a”, rekao je, dodajući da Pariz neće odustati od potpore legitimno izabranom predsjedniku Mohamedu Bazoumu. Francuski čelnik pozvao je stanovnike Nigera da ne budu zavedeni narativom vojne vlasti da je Francuska neprijatelj Nigera. Problem za stanovništvo Nigera, prema njegovim riječima, jest to što ih pobunjenici izlažu opasnosti “odbijajući se boriti protiv terorizma i odmičući se od korisne ekonomske politike”. Zbog toga zemlja “gubi međunarodno financiranje koje bi im pomoglo da izađu iz siromaštva”, istaknuo je.

Istovremeno, Macron se obrušio na kritike koje dolaze iz “Washingtona i drugih europskih prijestolnica”, kao i iz masovnih medija da Francuska pretjerano podržava predsjednika Bazouma. “Ne možemo očekivati ​​da će nas drugi afrički glavni gradovi slijediti ako ne podržimo političkog vođu koji se suoči s ovakvim državnim udarom”, naglasio je.

Prema riječima francuskog čelnika, regiju Sahel pogodila je “epidemija državnih udara, koja proizlazi iz slabosti i neučinkovitosti njezina vojnog sustava”. Izrazio je opredijeljenost za održavanje bliskih veza Francuske sa zemljama regije, ali na drugačiji način. “Bez očinskog stava, ali i bez pokazivanja znakova slabosti. Moramo nastaviti energično podržavati zemlje ove regije, pozivajući ih da se ponašaju odgovorno. Ako ECOWAS napusti predsjednika Bazouma, mislim da će svi predsjednici u regiji vidjeti da bi ovo mogla biti njihova budućnost”, rekao je.

Podsjetio je na svoju raniju odluku o preoblikovanju suradnje sa zemljama ove regije u području sigurnosti, smanjenju obujma operacije Barkhane u Maliju i preraspodjeli vojnog kontingenta u druge zemlje. Prema njegovim riječima, stabilnu vojnu prisutnost Francuske u ovoj ili onoj zemlji “neprijatelji [Francuske] koriste kao argument u informacijskom ratu”. “Politika bi trebala ostati u fokusu naše borbe. Naš odgovor na krize mora biti politički. Naša vojna prisutnost mora se temeljiti na partnerstvu koje traže afričke zemlje. Ponovno razmišljamo o ovom partnerstvu u smislu vojnih mogućnosti i obuke koju nudimo”, on je objasnio.

Situacija u Nigeru

Krajem srpnja skupina vojnih pobunjenika u Nigeru objavila je smjenu predsjednika Mohameda Bazouma. Zatim su osnovali tzv. Nacionalno vijeće za zaštitu domovine na čelu s generalom Abdourahmaneom Tchianijem, da upravlja državom. Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) suspendirala je članstvo Nigera u toj organizaciji i nametnula oštre sankcije zemlji. Osim toga, čelnici ECOWAS-a zatražili su od pobunjenika da oslobode Bazouma i upozorili na vojno rješenje situacije ako ne bude pušten. Povjerenik ECOWAS-a za politička pitanja Abdel-Fatau Musah rekao je nakon sastanka vojnih zapovjednika bloka u Gani 18. kolovoza da je određen točan datum intervencije u Nigeru, ali tek treba biti službeno objavljen. Francuski tjednik Le Canard Enchaine objavio je ranije pozivajući se na izvor u francuskoj vanjskoj politici i vojnim krugovima da su francuska vojska i diplomati iritirani onim što Sjedinjene Države rade kako bi osvojile uporište u Nigeru nakon državnog udara.

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)