MINISTAR PRAVDE BIH/Bunoza objasnio što je prijeporno u Zakonu o sudovima

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine neće se naći na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parklamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer ne postoji suglasnost Vijeća ministara. Potvrdio je ovo za N1 ministar pravde Davor Bunoza, koji je pojasnio da ne postoji mogućnost da do sutrašnje sjednice ovo pitanje bude usuglašeno.

Dva su pitanja oko kojih se vodi polemika, pitanje nadležnosti i vjerskih obilježja.

“Ja se ne slažem s onima koji smatraju da će biti smanjena nadležnost Suda BiH prema Nacrtu zakona ukoliko taj Zakon stupi na snagu“, kazao je Bunoza. On smatra da će se ovim proširiti nadležnost Suda Bosne i Hercegovine, ali i da su predstavnici iz Republike Srpske predlagali da ostane dosadašnja verzija kada je u pitanju krivična nadležnost.

“Javnost buni, kada će Sud BiH biti nadležan za krivična djela koja su počinjena na teritoriji jednog entiteta. To je u nacrtu jasno definirano- kada nastupi šteta većih razmjera za državu BiH, prije je bila verzija za institucije Bosne i Hercegovine, a prema trenutnom Zakonu ta odredba glasi “kada će nastupiti štetne posljedice za ekonomiju””, rekao je Bunoza.

Ministar pravde pojašnjava da je sve usklađeno sa stavovima Venecijanske komisije, te da bi se kroz sudsku praksu, ukoliko ovakav Zakon dobije podršku trebalo utvrđivati što je to veća šteta za Bosnu i Hercegovinu.

Bunoza se u razgovoru za N1 osvrnuo i na pitanje vjerskih obilježja, odnosno pitanje reguliranja nošenja marame u vjerskim institucijama. Pitanje je pokrenuo ministar vanjskih poslova koji traži da se ovo pitanje uredi, a u sadašnjoj verziji Zakona stoji da se ono treba urediti posebnim pravilnikom.

“Odlučili smo da analiziramo međunarodne standarde po ovom pitanju, iz kojih razloga nismo mogli odmah odgovoriti na taj upit ministra Konakovića“, rekao je ministar pravde.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na hitnoj sjednici koja je zakazana za sutra izmjene Zakona o strancima, kao i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH, dva zakona koja su ranije dobila podršku Vijeća ministara BiH. Ranije su tri zakona usklađena s EU direktivama Zakon o VSTV, Ombdusmanu BiH i Slobodi pristupa informacijama.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)