Dragan Čović/’Hrvatski nacionalni identitet, naš jezik i kulturna baština utkani su u BiH i svaku poru njezinog postojanja’

Vrijeme:2 min, 44 sec

 

Povodom 30. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne autorski tekst za Bild.ba napisao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. 

Tekst prenosimo u cijelosti:

Posljednji dani kolovoza, mjeseca u kojem s ponosom i dubokim pijetetom obilježavamo tolike važne datume hrvatske povijesti, imaju poseban značaj za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Prije točno tri desetljeća, 28. kolovoza, osnovana je Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao administrativna, politička, gospodarska i kulturna zajednica koja je očuvala i dala nemjerljive obrise današnjoj suverenosti Bosne i Hercegovine. Hrvatska Republika Herceg-Bosna je integrirala sve svoje uspostavljene elemente izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti u infrastrukturu Daytonske BiH. Hrvatski nacionalni identitet, naš jezik i kulturna baština utkani su u Bosnu i Hercegovinu i svaku poru njezinog postojanja.

Razumjeti povijest jednog naroda, jedne zemlje, nemoguće je bez shvaćanja šireg konteksta svih okolnosti i prilika, kao i nedaća s kojima smo se suočavali. Ne ulazeći u aspekt povjesničara i akademske zajednice koja je mnogo toga već znanstveno potkrijepila, skrećemo pozornost na jasne činjenice koje zorno svjedoče koliko nas je borba za slobodom i opstankom ujedinila u pleter zajedništva od Posavine, Središnje Bosne i čitavog prostora Hercegovine. Uloga hrvatskih političkih dužnosnika je neumorno podsjećati na povijesne činjenice, unatoč svim nastojanjima da se takvo što minimizira, a često i svjesno izvrgava. Naša prošlost je ponosna i veličanstvena, a uvjeren sam i jedan od ključnih generatora da danas toliko predano predvodimo Bosnu i Hercegovinu prema budućnosti, stvarajući čvrste temelje koje će naša djeca i budući naraštaji još snažnije nadograđivati.

Hrvatski narod je u kontinuitetu dao jasno do znanja da je ovo naša domovina, počevši od listopada 1991. godine spaljivanjem do temelja sela Ravnog, uvidjevši da sami moramo spašavati svoju djecu i obitelji, svoje domove i susjede. Organiziranjem, prvo u Hrvatsku zajednicu, a potom i Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, pokazali smo odlučnost, snagu i hrabrost u ostvarenju slobode u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti. Hrvatska Republika Herceg-Bosna i njene institucije bile su jamac opstojnosti hrvatskoga naroda u BiH, ali i same Bosne i Hercegovine. Tamo gdje nije bilo organiziranog djelovanja HR H-B, hrvatski narod je raseljen, a sva njegova svjedočanstva uništena i spaljena.

Zajedništvo koje smo tada izgradili jednako nas je očuvalo da opstanemo kao politički narod i danas nakon tri desetljeća kada naše politike vode Bosnu i Hercegovinu prema zajednici europske obitelji. Naša vizija Bosne i Hercegovine kao moderne europske države u svakom segmentu je jasna i nedvosmislena. Tri konstitutivna naroda su ustavni temelj kojim jednakopravno, s druga dva naroda i svima ostalima, trebamo baštiniti europske vrijednosti, načela i standarde. Svjesni smo svih izazova koje ćemo, budite sigurni, uspjeti premostiti i zlatnim slovima ispisivati nove stranice povijesti hrvatskog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini i naše domovine. Na današnji dan šaljemo poruke mira, poruke uvažavanja, poštovanja i tolerancije prema svakom narodu i svakom pojedincu u Bosni i Hercegovini.

S ponosom se prisjećamo svih velikana našeg naroda koji su imali hrabrosti, vizije i odlučnosti ugraditi sebe u sve vrijednosti Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Naposljetku, svima čestitam ovu 30. obljetnicu utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne i s dubokim naklonom zahvaljujem našem narodu na ustrajnosti koju skupa okupljeni u Hrvatski narodni sabor pokazujemo. Neka ova 30. obljetnica bude posebna svima nama i podsjetnik da je naš hrvatski narod zaglavni kamen Bosne i Hercegovine.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)